Lijkvinding. Voor wie zijn de kosten?
25 juli 2005
Vraag nummer: 3912 (oude nummer: 6254)
ik had een vraag. Er is pas een lijkvinding geweest in de gemeente Heerlen. De overledene was in staat van ontbinding en is in een andere gemeente in een vriezer gelegd. Deze overledene was inwoner van gemeente Heerlen en is hier ook gestorven. Nu beweert de gemeente Heerlen dat de andere gemeente voor de uitvaart kosten moet opdraaien. Klopt dit?
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Of dat het in het concrete geval van uw vraag klopt kan ik niet zeggen, omdat uw vraag onvoldoende relevante details bevat. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat het kan kloppen.
De kosten zijn voor de gemeente waar de overledene is, op het moment dat geconstateerd wordt dat niemand anders zorg draagt voor de uitvaart. Dat kun je vaak niet onmiddelijk na het overlijden of na de vinding zeggen, maar pas na enige tijd.
Waar iemand woont of woonde is niet relevant.
Ook waar iemand overleden is, is niet relevant.
Het feit van lijkvinding zegt op zich nog helemaal niets. Dat kan gebeuren bij een persoon die geen directe nabestaanden heeft, maar ook bij een persoon die wel nabestaanden heeft.
Na de vinding moet uitgezocht worden wie de persoon is en of men via adresboekjes in huis, voorkeuzenummers in de telefoon, of via het bevolkingsregister familie of vrienden kan vinden. In de meeste gevallen is dat mogelijk. Pas als na een aantal dagen blijkt dat er geen namen en adressen van naaste familie of verder weg geleden familie of erfgenamen te vinden zijn, of wanneer die mensen wel gevonden worden maar geen actie willen ondernemen, heb je de situatie dat formeel de gemeente waar het lijkt zich dan bevindt voor de lijkbezorging moet zorgen. De kosten kan die gemeente natuurlijk verhalen op de nalatenschap en soms ook op kinderen e.d. van de overledene, ook tegen hun wil.
Zie de andere vragen in de sub-rubriek 'Uitvaart door gemeente' van de hoofdrubriek 'Overige onderwerpen'.
mr W.G.H.M. van der Putten