Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkschouw volgende ochtend


15 september 2015

Vraag nummer: 43727

Geachte heer Van der Putten,

Binnen welk tijdsbestek mag/moet ik een arts verwachten na een melding van overlijden.
Onlangs in een verpleeghuis om 23.35 uur een mevrouw overleden, de verpleging liet
weten dat we mevrouw mochten verzorgen van de arts, maar zou de volgende ochtend
komen schouwen. Volgens mij handelt de arts dan niet naar de wet, klopt dat?

Antwoord:

Geachte heer,

De wet noemt geen tijdsbestek waarbinnen een overledene moet worden geschouwd, maar de wet zegt dat de schouw 'zo spoedig mogelijk na het overlijden' dient plaats te vinden. En dat is in dit voorbeeld niet het geval.

De wet noemt geen concreet aantal uren waarbinnen iets moet gebeuren, omdat dat soms feitelijk onmogelijk is. Stel dat een alleenwonende persoon in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn of haar slaap overlijdt, dan kan het zo zijn dat deze persoon pas wordt gemist als hij/zij maandagochtend niet op het werk verschijnt. Dan is een wettelijke regel dat iemand bijvoorbeeld binnen 2 of 3 uur geschouwd moet worden, zinloos. Stel dat een mijnramp gebeurt en dat stoffelijke overschotten pas na dagen uit een ingestorte schacht geborgen kunnen worden, idem. Wanneer iemand op zee overboord slaat en pas na 2 dagen gevonden wordt of aanspoelt, idem.
Maar juist bij een overlijden 's avonds in een verpleeghuis is er geen enkele aanvaardbare smoes om de overledene niet binnen enkele uren te schouwen.

Dit verpleeghuis handelt in strijd met de wet en de verantwoordelijke arts ook.

Het is problematisch om een overledene te verzorgen als de overledene nog niet geschouwd is. Ik heb er vaker over geschreven in deze adviesrubriek. Zie andere vragen in de subrubriek 'Lijkschouw' en in de subrubriek 'Vragen van uitvaartondernemers'.

Ik moet uitvaartverzorgers afraden om een overledene af te leggen, als er nog geen schouw heeft plaatsgevonden. Dit leidt tot ongemakkelijke situaties tussen uitvaartverzorgers, nabestaanden en verpleeghuizen. Maar de laatsten zijn duidelijk fout bezig.
Er zijn verpleeghuizen die protocollen opstellen waar in staat dat bij een verwacht overlijden in de avond of nacht, de schouw de volgende ochtend plaats kan vinden. Dat is fout.

De wet maakt ook geen onderscheid tussen 'verwachtte' of 'niet-verwachtte' overlijdens. Je kunt bijvoorbeeld verwachten dat iemand aan een bepaalde ziekte zal overlijden. Maar als zo iemand wordt gewurgd of overlijdt omdat een verkeerd medicijn is toegediend of een juist medicijn in een dodelijke dosis, is toch echt snel nader onderzoek geboden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >