Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Blokkering betaling

23 september 2002

Vraag nummer: 1105 (oude nummer: 1440)

Mevr is pasen overleden en er is grote heibel in de familie, 3 van de 4 kinderen komt niet meer thuis en er heerst een oorlogstemming.
Dhr des huizes is ook erg ziek en vraagt hoe het komt als hij komt te overlijden.
Mijn advies is om in een geschreven en ondertekend stuk te maken waarin hij aangeeft dat zijn begrafenis een copie moet zijn van die van zijn vrouw, dit is gebeurd.
Met pinksteren is de vader overleden.
Omdat de vader nogal vrijgevig is geweest met die ene dochter heeft de rest nu bij de notaris gezegt dat de rekening niet of niet volledig mag worden betaald, ook al was dit bedrag lager dan bij de moeder.
Kan de familie nu de betaling weigeren.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon die u opdracht heeft gegeven om de uitvaart te verzorgen, is de persoon die u als uitvaartverzorger moet betalen.
U hebt er niets mee te maken dat een deel van de familie wil dat één kind meer bijdraagt. Dat zoeken ze onderling maar uit.
Als u verstandig hebt gewerkt, hebt u een getekende opdracht van één van de kinderen en die stuurt u gewoon de rekening. Betaalt die persoon niet, dan stapt u naar de kantonrechter en krijgt u een vonnis waarmee u of de deurwaarder kunt innen.
Dat de opdrachtgever zijn geld weer terug krijgt van één kind of direct uit de nalatenschap, is uw zorg niet.

Als u niet de handtekening van één opdrachtgever hebt, voordat u aan het werk ging, dan hebt u inderdaad een probleem. En u moet zo werken, dat u geen problemen hebt of kunt krijgen.
Als de erven of een meerderheid van de erfgenamen de betaling blokkeert, moet u ze gezamenlijk voor de kantonrechter dagen.
U moet werken met een opdrachtformulier en met algemene voorwaarden.

Ik verwijs ook naar wat hierover staat in andere vragen van collega-uitvaartondernemers in deze rubriek. En naar het 'Zakboek Uitvaartwezen', editie 2002, van mw.mr. J.L. van Deventer-Klootwijk en de heer W. Klootwijk, dat vorige maand is verschenen bij de SDU/Vermande. Het kost Euro 32,- (ISBN: 9059030729) en is te bestellen via www.sdu.nl (geef zoekopdracht 'Lijkbezorging' in). Hoofdstuk 14 van dit handige boekje gaat over de Opdracht tot uitvaartverzorging en de vraag 'Wie betaalt de uitvaart'. Het boekje maakt ook deel uit van het Thematisch Handboek Lijkbezorging van Uitgeverij SDU/Vermande, dat veel uitvaartondernemers hebben.

mr W.G.H.M. van der Putten

23 september 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder