Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Algemene voorwaarden; ik zoek eenvoudige oplossing


2 februari 2002

Vraag nummer: 546  (oude nummer: 287)

Mijn naam is Harrie Raemaekers en ben 15 jaar werkzaam bij DELA als uitvaartverzorger. Ik heb enige tijd geleden de beslissing genomen om als zelfstandig ondernemer verder te gaan in de uitvaartbranche. Bij de start moeten diverse keuzes gemaakt worden en ik ben niet op alle gebied voldoende onderlegd om deze gefundeerd te maken.
Ik heb een algemene vraag aan u die niet specifiek van toepassing is op de uitvaartbranche maar ik denk wel dat u mij kunt adviseren. Men heeft mij aangeraden om algemene voorwaarden m.b.t. levering van zaken en diensten te deponeren. Ik weet dat DELA dit doet via de V.O.U. en particuliere ondernemers waarschijnlijk via de NUVU.

Ik ben nergens bij aangesloten en wil dit voorlopig zo laten. Moet ik nu eigen voorwaarden gaan opstellen en deze deponeren of mag ik gebruik maken van de voorwaarden die DELA of particuliere ondernemingen gedeponeerd hebben ? Misschien zijn er ook nog andere mogelijkheden. Ik ben in elk geval op zoek naar een eenvoudige oplossing die mij voldoende zekerheid biedt.

Ik wil u bij deze alvast hartelijk danken voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
Harrie Raemaekers,
RITUEEL Uitvaartverzorging.

Antwoord:

Geachte heer Raemaekers,

Het hebben van goede algemene voorwaarden (AV) is beslist noodzakelijk. Als de zaken goed gaan - in vele opzichten - zult u er niet zo veel van merken. Maar als de zaken niet goed gaan en u te maken krijgt met wanbetalers of (onterecht) klagende klanten, dan kan het bezit van goede voorwaarden u helpen een goede nachtrust te houden. En, vooral, om rekeningen te kunnen innen (op kosten van de wanbetaler) of om claims af te kunnen wijzen.

Als startend ondernemer wilt u natuurlijk uw aanloopkosten beperken (heel verstandig), maar ik moet u ontraden om zomaar de algemene voorwaarden van derden over te nemen. VOU-leden hebben een ander type bedrijf en algemene voorwaarden van de NUVU ken ik niet. Maar vaak zijn dit soort stukken van der den niet 1 op 1 toepasbaar. Ik vergelijk het maar met reglementen of verordeningen van begraafplaatsen die ik vaak zie. Daar zijn modellen voor, maar 99 van de 100 keer worden er fouten, soms kardinale fouten, gemaakt als men aan die modellen gaat prutsen om ze aan de eigen situatie aan te passen. Het lijkt zo eenvoudig om zelf hier een regel te schrappen en daar een paar woorden toe te voegen. Maar een leek kan de reikwijdte niet overzien.

Ik adviseer u daarom om algemene voorwaarden (AV) op te laten maken door een advocaat. Dat kost wel wat geld, maar u zult zien dat er een keer een moment komt dat zal blijken dat het die investering dubbel en dwars waard is. Zonder AV zult u een keer voor een situatie komen te staan waarbij de afwezigheid van AV u een veelvoud kost. U kunt natuurlijk ook bij diverse advocaten even vrijblijvend vragen wat het kost om zoiets op te stellen.

Met alleen het bezit van AV bent u er niet. Ten eerste moet u zorgen dat ze gelden. Dat gebeurt niet automatisch als u ze deponeert bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Dat was vroeger, tot 1992, zo. Maar nu niet meer. Nu moeten ze altijd aan klanten worden overhandigd, of achter op uw briefpapier worden gedrukt of u moet op uw briefpapier en rekeningen altijd vermelden dat u ze hebt en dat men direct een exemplaar kan krijgen. Een advocaat kan u hierover adviseren.
Een ander punt is dat u altijd een goede overeenkomst met een klant moet aangaan. U moet een opdrachtformulier hebben, waar exact op staat ingevuld wat de opdracht is die men u geeft, waar de kosten op staan en die door de opdrachtgever getekend moet worden. Dat moet allemaal net even anders zijn, dan dat u bij DELA gewend zult zijn. Bij DELA-verzekerden is er al een juridische relatie tussen de familie/overledene en DELA, op grond van de verzekering. Bij een 'gewone' zelfstandige uitvaartverzorger is die relatie er nog niet, maar moet die via een opdrachtformulier of overeenkomst, met AV op de achterhand, tot stand komen.
Het kan handig zijn om een advocaat wat voorbeelden van AV of overeenkomsten van bestaande uitvaartondernemingen of de VOU te geven. Dat spaart tijd, en dus ook kosten.

Ik wens u graag met uw nieuwe onderneming veel succes!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >