Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Accepteren or not accepteren! (uitkering verzekering)

26 november 2002

Vraag nummer: 1668 (oude nummer: 2034)

Sun Feb 3 13:03:43 2002

Geachte heer van der Putten,

De volgende vraag wil ik u voorleggen; Meneer A. heeft schulden, zijn kinderen willen/zullen begrijpelijkerwijs de nalatenschap dan ook niet accepteren. Er is een door meneer A. zelf afgesloten verzekeringspolis die na zijn overlijden een bedrag van EUR 453,78 uitbetaalt.

Is het nou verstandig van de familie om genoemde polis zelf te incasseren of opdracht te geven deze uit te laten betalen aan de uitvaartonderneming.
Bestaat dan de kans dat ze dan de "erfenis" ook moeten accepteren?
U begrijpt, als ze enig risico lopen zullen ze de verzekeringspolis graag ter versnippering aanbieden en de uitvaartnota uit eigen middelen voldoen.
We wachten uw antwoord met belangstelling af.
Met vriendelijke groet,
Sander van der Spek

Antwoord:

Sun Feb 3 16:06:45 2002

Geachte heer Van der Spek,

Waar het om gaat in de situatie dat iemand schulden heeft, is dat de uitkering van de uitvaartverzekering of andere verzekering niet in zijn nalatenschap valt, want dan is het bedrag 'weg'.
Meneer A. moet er dan voor zorgen dat de uitkering staat op naam van de persoon die zijn uitvaart regelt. Dat kan een nabestaande zijn, maar ook een uitvaartonderneming.

Nu zou ik als uitvaartonderneming er niet om staan te springen om een dergelijke kleine uitkering van fl. 1.000,- te krijgen. Dat zal bij lange na niet de kosten dekken. Als uitvaartonderneming ga je toch pas aan het werk wanneer je een opdracht krijgt van een nabestaande, die zich persoonlijk verplicht tot nakoming van de verbintenis, ofwel de rekening te betalen. Men moet nooit een opdracht aannemen van 'de
gezamenlijke erfgenamen' of iets dergelijks vaags. En ik zou dan liever de rekening van bijvoorbeeld Euro 3.000,- bij 1 persoon indienen, dan Euro 2.546,22 bij die persoon en Euro 453,78 (fl. 1.000,-) bij een verzekeraar. Laat de opdrachtgever zelf maar dat bedrag van de verzekeraar innen.

Stel, dat als puntje bij paaltje komt niemand opdracht geeft voor de uitvaart en zich garant stelt voor de kosten, dan zit je als uitvaartondernemer met een bedrag van fl. 1.000,- wat bij lange na niet de kosten dekt, maar waardoor je toch (moreel) gebonden bent om de uitvaart van meneer A. te regelen. Ik zou dat zo nooit doen.

mr W.G.H.M. van der Putten

3 februari 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder