Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vignet (van betrouwbaarheid ivm eenmalige betaling)


13 maart 2003

Vraag nummer: 2078  (oude nummer: 2473)

Thu, 13 Mar 2003 08:34

Hoe weet ik wanneer een uitvaartcentrum is aangesloten bij een vereniging?
Als ik een verzekering afsluit d.m.v. een eenmalige betaling hoe weet ik dan, als er een failissement zou zijn dat mijn geld gewaarborgd is?

Met vriendelijke groet

B.v.Ewijk

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Bij een faillissement van een uitvaartcentrum, een uitvaartonderneming of -vereniging is bij mijn weten niets gewaarborgd. Ook niet bij een verzekeraar, overigens. (Alleen bij een bank, maar een bankrekening heeft niets met een verzekering van doen.)

Het is dus een kwestie om een solide bedrijf of vereniging uit te zoeken, met een lange geschiedenis en een bepaalde omvang die een indicatie geeft van de betrouwbaarheid en deskundigheid.

Overigens hoor ik zeer zelden dat door een failissement van een bedrijf mensen hun inleg kwijt zijn. Ik ken een geval van enkele jaren geleden in Den Haag, van een beginnende uitvaartonderneming. Die nam wel geld aan, maar ging op de fles. Andere ondernemingen in Den Haag hebben toen de schulden en deposito's overgenomen, om de goede naam van de branche hoog te houden. Het ging gelukkig ook maar om een handjevol deposito's.

Uitvaartverzekeringen zijn overigens wel gebonden aan wettelijk toezicht en aan bepaalde normen om hun solide financiƫle positie te te waarborgen. Maar als een verzekering desalniettemin toch in de financiƫle problemen zou komen, door wanbeleid of wat dan ook, dan hebt u geen keiharde garanties. Het laatste geval van een verzekering met problemen herinner ik me van een jaar of 10 geleden: de levensverzekeraar Vie d'Or. Het probleem was dat men de inleggers een superhoog onrealistisch rendement voorspiegelde, en dat werd niet gehaald. Maar dan is niet meteen alles weg; ik meen dat de inleggers nog 80% van hun inleg overhielden. Een andere verzekeraar heeft toen de zaak voortgezet en zo is de schade voor de verzekerden toch beperkt gebleven.

Het gaat er bij een deposito ook om dat een inleg buiten de normale bedrijfsvoering van een bedrijf of vereniging wordt gehouden. Liefst in een aparte rechtspersoon zoals een stichting of BV. Zodat als het bedrijf of de vereniging failliet zou gaan, dat los staat van die stichting of BV.
Ik weet ook dat uitvaartondernemingen die deel uitmaken van De NUVU, geacht worden zulke aparte fondsen voor deposito's te hebben. Hoe het met leden van andere branche-organisaties zit, weet ik niet. De uitvaartverzekeraars vallen natuurlijk onder hun eigen regiem van toezicht.

Ik zou in uw geval vragen of het uitvaartcentrum een apart depositofonds heeft, en wie dat beheert, hoe lang e.e.a. bestaat etc. en daar zelf conclusies uit trekken. En als u het niet helemaal vertrouwt, het gewoon niet doen. Er zijn genoeg andere solide depositofondsen.

mr W.G.H.M. van der Putten

13 maart 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >