Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartondernemer failliet

22 oktober 2003

Vraag nummer: 2572 (oude nummer: 3250)

Stel dat een uitvaartondernemer failliet gaat, wie neemt dan de polissen over van mensen die zich verzekerd hebben bij dit failliete bedrijf?

Antwoord:

Geachte heer,

Uw vraag is te algemeen gesteld. U moet eerst het verschil zien tussen een uitvaartondernemer en een uitvaartverzekeraar.
Er zijn verschillende situaties denkbaar:

1. mensen hebben een verzekering die deze uitvaartondernemer als uitvoerder aanwijst. Bij het failliet gaat van deze ondernemer blijft de verzekering gewoon bestaan en zoekt de verzekeraar en/of betrokkene een andere uitvoerder.

2. het gaat niet om een uitvaartondernemer, maar een uitvaartverzekeraar, die failliet gaat. Dat gaat niet zomaar, gelet op alle waarborgen, maar als het gebeurt dan zal een andere verzekeraar de boedel overnemen en een deel van de polissen uitbetalen. Ik herinner mij van het geruchtmakende failissement van Vie d'Or van - hoe lang is het al weer geleden? - dat de inleggers 80% van hun polis(waarde of inleg weet ik niet meer) kregen. Niet al het geld is zomaar helemaal weg bij een verzekering. Ik ken geen voorbeelden van een failissement van uitvaartverzekeringen, al zat een aantal kleine verenigingen er dicht tegen aan. Maar die hebben uiteindelijk toch de juiste maatregelen genomen.

3. het kan zijn dat er geen verzekering (bij een aparte verzekeraar) is afgesloten, maar een deposito is gestort bij een uitvaartondernemer zelf. Als een ondernemer dan failliet gaat, kan men zijn geld kwijt zijn. Zonder dat iemand ergens iets vergoedt. Dat kan anders liggen, als de ondernemer een apart depositofonds heeft in de vorm van een stichting met een eigen bestuur etc., dat los staat van zijn bedrijfsvoering. Dan maakt het faillissement voor de deposito's niets uit.
Ik herinner met een geval van enkele jaren geleden in Den Haag dat een beginnende ondernemer deposito's liet storten, maar binnen het jaar failliet ging en de mensen naar hun geld konden fluiten. Het ging maar om een zeer beperkt aantal gevallen en andere Haagse ondernemingen hebben toen de gedupeerde mensen geholpen, om de naam van de branche hoog te houden. Maar dat kun je wel doen bij 10 mensen (het ging in Den Haag om een gering aantal), maar niet bij 1.000.

Er is echter niemand verplicht om ook maar iets over te nemen van de verplichtingen van het failliete bedrijf.

Men moet dus eigenlijk altijd van tevoren goed bedenken aan wie men zijn geld geeft. Er moet een apart depositofonds, liefst in stichtingsvorm, zijn. Een bedrag moet geen onderdeel kunnen uitmaken van de bedrijfsvoering van een ondernemer.
Als een uitvaartverzekeraar failliet gaat, wil dat niet zeggen dat men alles helemaal kwijt is, maar dat men een minder hoge uitkering krijgt.
In het algemeen is het ook verstandig om te kijken naar de ouderdom en ervaring van een onderneming of stichting.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder