Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onduidelijkheid uitvaart deposito


19 februari 2015

Vraag nummer: 41550

Eind 2008 hebben wij bij een plaatselijke uitvaartverzorger een flink bedrag gestort in een zgn. deposito. Toch zit het me niet lekker. Ieder jaar in februari/maart moet ik bellen wat de stand van het deposito is. Dan krijg ik ook keurig een berichtje welk bedrag er in het deposito zit (maar ik moet er wel ieder jaar om vragen, anders hoor ik niks.....). Echter, ik heb geen idee waar het geld ondergebracht is. Wat gebeurt er als de uitvaartverzorger failliet gaat; er zijn steeds meer uitvaartverzorgers op de markt. Bovendien vraag ik mij af wat er met een evt. restbedrag zou gebeuren. Het deposito is bedoeld voor de tzt uitvaart van mijn man en mij. Maar ik zie steeds meer 'goedkopere aanbiedingen'...... Wat gebeurt er dan met een evt. restant. Gaat dat naar de erven...Als ik de uitvaartverzorger hierna vraag krijg ik wat vage antwoorden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als het goed is, hebt u met die plaatselijke uitvaartverzorger een overeenkomst. Vaak storten ondernemers deposito's op de rekening van een stichting, een onafhankelijk depositofonds. Maar dat moet natuurlijk allemaal in die overeenkomst staan.
Als u geen overeenkomst hebt, bent u onverstandig bezig geweest.

Overigens klinkt een deposito in 2008 als een slimme zet. In die tijd was een deposito nog fiscaal aftrekbaar. Maar dan had u ook wel een overeenkomst nodig, want de storting was alleen onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Dan moeten die voorwaarden er wel zijn. In een overeenkomst, dus.
Een van de voorwaarden van de fiscus was dat het deposito geheel aan de uitvaart of een graf of een urn moest worden besteed en dat nooit geld terug zou worden betaald aan erfgenamen. (Anders kon men veel geld verdienen ten laste van de fiscus. Stel dat iemand in 2008 ernstig ziek was; stel hij stortte 30.000,- deposito voor uitvaart en graf. En stel, hij zou dat bedrag kunnen aftrekken tegen 52%. Dan kostte het deposito hem of de nalatenschap netto 14.400,-. Als de erven dan zouden besluiten om betrokkene goedkoop te cremeren voor 1.500,-, dan zouden ze uit het deposito nog 28.500,- kunnen krijgen, waarvoor de erflater 14.400,- had betaald want hij kreeg 15.600,- van de fiscus terug. Ruim 14.000,- winst, belastingvrij! Dat soort situaties is dus in die voorwaarden uitgesloten).

De uitvaartondernemer heeft geen verplichting om u elk jaar schriftelijk over de stand van het deposito te informeren, tenzij het bedrag over de grens van (in 2008) ongeveer 13.000,- voor een echtpaar uit kwam.

Ik kan mij niet voorstellen dat u geen overeenkomst hebt. Ga dus nog maar eens goed zoeken in uw administratie. Als u niets (meer) heeft, moet de uitvaartondernemer een kopie hebben.

Echter... als zowel uzelf als de uitvaartonderneming geen overeenkomst heeft, is dat eigenlijk wel aardig nieuws. Want als er geen getekende overeenkomst is, ook niet bij de uitvaartonderneming, bent u niet verplicht om uw geld daar in deposito te houden. Dan kunt u het terug vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >