Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kunnen wij een uitvaartverzorger aansprakelijk stellen?

18 maart 2004

Vraag nummer: 2990 (oude nummer: 4134)

Geachte mr. v.d. Putten,

Graag zou ik van u op het volgende verhaal een duidelijk antwoord willen ontvangen, want wij weten het niet meer.

Vorig jaar oktober is mijn zus plotseling overleden.
Mijn moeder, 3 andere zusters en een goede vriendin van mijn zus en ik hebben toen in alle saamhorigheid de crematie geregeld. Maar dan komt het.
De HANDTEKENING!
De begrafenisondernemer zei dat het niet uitmaakte wie tekende, als er maar getekend werd. En daar gaat het nu vervolgens op mis.
Nu blijkt dus dat die vriendin door het tekenen zich alle rechten naar zich toe heeft weten te halen, dus ook betrekking tot de as. Zij mag bepalen wat er met mijn zus haar as gebeurd.
De begrafenisondernemer is hier nalatig geweest om ons als familiezijnde de juiste en volledige informatie te geven/verstrekken. Wij wisten niet wat die vriendin voor rechten naar zich toe wist te trekken na het tekenen van de opdracht van het regelen van de crematie. WANT zij heeft niet alleen die crematie verzorgt, daar zaten wij als familie tenslotte allemaal bij.
Mijn zus had jammergenoeg geen testament, dus dan spreekt de wet. Vader en moeder leven allebei nog en zijn er nog 5 andere kinderen, dus in totaal 7 erfgenamen. Die vriendin staat wat dat betreft overal buiten, maar wij hebben haar overal in meegenomen omdat zij toch heel dicht bij mijn zus stond. Zij hadden samen een goede vriendschap, maar meer dan dat was er ook echt niet. Ze woonden apart en hadden verder ook geen relatie!
Nu is mijn vraag: "Wat kunnen mijn ouders nu doen om de as vrij te krijgen?" Die vriendin kiest ervoor om de as in een urn te plaatsen in het crematorium waar ze is gecremeerd, dus in Lelystad. Mijn ouders vinden dat ze moet worden uitgestrooid, omdat mijn zus een vlinder was. Ze wilde nog zoveel dingen doen!
Waar zijn de rechten van mijn ouders? Mijn ouders hebben al een advocaat in de arm genomen, maar tot op heden zonder resultaat.
Alsjeblieft? Wat moeten wij nu doen?

Met vriendelijke groet,

Patricia Dxx

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wel degelijk kunnen uw ouders de beschikking krijgen over de asbus en ook kunnen zij de uitvaartverzorger aansprakelijk houden voor de schade.

Op zich heeft het aansprakelijk stellen van de uitvaartverzorger geen zin, op die manier dat u of uw ouders daarmee de zeggenschap over de asbus kunnen verkrijgen. Dat kan niet. Dat moet op een andere manier, namelijk door de vriendin aan te spreken. Maar het aansprakelijk stellen van de uitvaartverzorger heeft wel zin, om de schade te kunnen verhalen. En als schade zie ik o.a. de kosten van juridische bijstand die nodig is om de situatie zodanig op orde te krijgen als het geval zou zijn geweest als de uitvaartverzorger wel de juiste informatie had verschaft.
U zou ook nog kunnen denken aan een klacht bij de Ombudsman Uitvaartwezen. Dat lost echter op zich weinig op; het komt alleen tegemoet aan de gevoelens van onvrede, maar zal m.i. niet leiden tot een voldoende grote schadevergoeding. Want de kosten kunnen in de duizenden euro's lopen en ombudsmannen zijn in de regel niet zo scheutig. Maar ik denk en vrees dat het een heel reƫle schadepost kan zijn.

Het leidt mijn inziens weinig twijfel dat partijen door de opmerkingen van de uitvaartverzorger op het verkeerde been zijn geplaatst. Iedereen zal begrijpen dat wanneer uw ouders nog leven en zij feitelijk met u en hun andere kinderen ook de crematie hebben geregeld, zij de partij zijn die de wet bedoelt.

Op wat voor manier de zaak dient te worden aangepakt door een advocaat heb ik al voldoende vaak in andere antwoorden op vragen in de sub-rubriek Asbestemming geschreven.
Als de advocaat van uw ouders niets voor elkaar krijgt, hebben zij wellicht niet de juiste man/vrouw voor deze klus. Wellicht bereikt mijn kantoor als specialist op dit terrein meer?

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder