Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat gebeurt er met geld dat over blijft?

11 februari 2008

Vraag nummer: 5199 (oude nummer: 10301)

Ik vraag deze vraag namens een aantal mensen die een uitvaartverzekering hebben . Hun stelde mij de volgende vraag , Ik betaal al jaren een vast bedrag per maand aan uitvaartverzekeringen maar stel dat de kosten maar bv 5000 euro zijn dus de kist bloemen vervoer koffietafeltje etc en er blijft nog 2000 euro over wat gebeurt er met dat geld wat overblijft ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat er gebeurt als er geld over zou blijven, kan men lezen in de polis die men heeft.
Er zijn veel verschillende (vormen van) verzekeringen, zodat het overal anders is.
Bij sommige verzekeringen is het zo dat er niets over blijft, omdat geen geld wordt uitgekeerd, maar alleen diensten worden geleverd. Als men een dienst niet af zou nemen, is er geen recht op enige vergoeding.
Bij sommige verzekeringen wordt een bedrag dat over is uitgekeerd aan de erfgenamen.
Bij andere verzekeringen mag een eventueel restbedrag niet worden uitgekeerd aan nabestaanden, omdat er een belastingclausule op de verzekering rust. Die clausule houdt in dat de premies aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, maar dat nabestaanden geen contant geld in handen mogen krijgen. Anders zouden nabestaanden een bedrag (kunnen) krijgen, dat deels door de Belastingdienst is gesubsidieerd. Dat gaat te ver. Een 'restbedrag', als dat er zou zijn, moet dan worden besteed aan extra bloemen of volgauto's of een extra mooie grafsteen.

Als men echter maandelijks een premie betaalt voor een natura-verzekering, is het 'risico' dat er uiteindelijk geld over is, erg klein. In veel gevallen kost, ook als er een verzekering is, een uitvaart toch iets extra. De meeste verzekeraars verzekeren alleen een basispakket, terwijl veel mensen uiteindelijk toch iets meer diensten afnemen. Wat natuurlijk iets meer kost.

Maar je kunt niet in het algemeen zeggen wat er met een overblijvend bedrag(je) gebeurt. Het verschilt per maatschappij en per soort verzekering. Maar het moet altijd in de eigen papieren vermeld staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder