Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verzekeren zinvol? (vanwege kosten uitvaart over 30 jaar)

28 oktober 2010

Vraag nummer: 7725 (oude nummer: 16134)

Volgens mijn man hebben we voldoende financiele middelen om na overlijden zelf de crematie te kunnen betalen. Dela heeft het over 10.000 euro kosten of meer over 30 jaar. Wat als we nu zelf de premie op een spaarrekening zetten? Dan hebben we dat bedrag toch ook over 30 jaar? Wat is dan de zin van het verzekeren?
Als we nu overlijden kunnen we de kosten betalen van 7.000 euro.
Of blijft ons kind dan toch met hoge kosten zitten??
P.T.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Deze adviesrubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren.
U kunt uw vraag misschien beter plaatsen in de adviesrubriek Uitvaartverzekeringen, die er speciaal voor vragen over verzekeringen is.
http://www.uitvaart.nl/page_1919.html

Maar ik heb zelf over dit onderwerp ook wel een mening. En wil die graag kwijt ;-)

Natuurlijk zijn de kosten van een uitvaart over 30 jaar meer dan 10,000,- euro. Op dit moment kost een gemiddelde uitvaart - bij begrafenis en crematie zijn de basiskosten gelijk - ongeveer 6.250,-. Als men dan nog kiest voor een eigen graf met grafmonument of voor een urnengraf, lopen de kosten verder op.
Een bedrag van 6.250,- is over 30 jaar, bij een matige inflatie van 3% per jaar, 15.125,-.
Dat lijkt veel maar is niets om van te schrikken. Want als u geld op de bank zet op een meerjarig deposito, krijg u meer dan 3% rente. En in de tussentijd stijgen de lonen en waarschijnlijk ook de pensioenen (de schrikverhalen van dit moment over pensioenen hebben pas op lange termijn effect, terwijl de pensioenproblemen vanzelf oplossen als de rente stijgt. Men denkt nu alleen aan kortingen op pensioen om pas over tientallen jaren aan bepaalde verplichtingen te kunnen voldoen. Bij een stijgende rente lossen de problemen op als sneeuw voor de zon).

Ik herinner me van ruim 10 jaar geleden dat DELA een reclamecampagne had waarbij zij stelde dat de uitvaart wel eens 45.000,- gulden zou gaan kosten. Ik kreeg daar vragen van journalisten over. Maar mijn reactie was toen dezelfde: dat is gewoon een verhoging met inflatie (destijds tussen 1945 en 2000 was dat 4,5%). Maar de lonen en pensioenen stijgen natuurlijk ook, men krijgt dezelfde rente op spaargeld, dus naar verhouding blijven de kosten gelijk.

Als u geld apart hebt staan op een bankrekening of deposito met een behoorlijke rente, is er dus niets aan de hand. U kunt jaarlijks op deze site bekijken wat de gemiddelde kosten van een crematie zijn, als u dat een beetje in de gaten wilt houden. Zie op deze site de pagina Home/ Uitvaart regelen/ Wat kost een uitvaart?/ Gemiddelde kosten/
http://www.uitvaart.nl/page_41.html
Desnoods legt u er in enig jaar nog eens 100,- of 200,- extra op die bankrekening in. Dat kost u ook de kop niet.

U moet alleen denken aan een verzekering als u geen spaargeld zou hebben of kunnen hebben. Want dan moet u inderdaad voorkomen dat de kinderen opeens met hoge kosten zitten.
Maar als u wel spaargeld hebt is een verzekering - statistisch gezien - een overbodige kostenpost. Want een verzekering kost altijd extra geld. De verzekeraar heeft kosten aan personeel, gebouwen, reclame, noem maar op. En hoe je het wendt of keert, die kosten worden uit de premies betaald. Als u zelf spaart, hebt u die extra kosten niet. Zo simpel is het.

Soms nemen mensen toch een verzekering, omdat de naturaverzekeraar de uitvaart regelt. Maar grote verzekeraars regelen ook de uitvaart van mensen die niet bij hen verzekerd zijn. Daar hoef je het dus niet voor te doen.
En als men later toch een voorkeur heeft voor een andere uitvaartondernemer, is er meestal een probleem: de naturaverzekeraar keert dan een veel lager bedrag uit dan waar men op rekent. Men vergoedt dan niet de bruto waarde van de verzekering, maar die 'interne boekwaarde' die men hanteert als men zelf de uitvaart uitvoert. Dat scheelt soms wel meer dan 2.000,-.
Bij naturaverzekeraar A verzekerd zijn en verzekeraar B of uitvaartonderneming C de uitvaart laten uitvoeren, levert gewoonlijk een forse verliespost op.

Ook de verzekeringensite Independer zegt: "Of je zo’n verzekering nodig hebt hangt van je financiële situatie af. Als jijzelf (of je nabestaanden) voldoende spaargeld hebt om een uitvaart van te kunnen betalen, is een verzekering niet nodig. Maar heb je dat geld niet of wil je niet dat je nabestaanden de uitvaart (hoeven) regelen dan is een uitvaartverzekering een verstandige keuze."
http://weblog.independer.nl/in-de-media/is-mijn-uitvaart-goed-verzekerd/

U kunt uw vraag natuurlijk ook nog voorleggen aan mijn - meer deskundige - collega van de adviesrubriek Uitvaartverzekeringen. Ik ben ook wel benieuwd naar zijn mening.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder