Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartdeposito in beheer eigen BV (vervolg 11999)


18 december 2008

Vraag nummer: 6004  (oude nummer: 12002)

Vervolg op 11999

Er zijn accountantskantoren die van dit advies een produkt gemaakt hebben. Van den Boom Accountants, Leeuwarden. Een AA-kantoor.
Hoe kan dit dan?
Waarom zou je op dit punt geen zakelijke overeenkomst met je eigen BV kunnen sluiten? Je kunt toch ook huren en lenen van je eigen BV?
Heel veel DGA's hebben ook een lijfrenteverzkering bij de eigen BV.
Waarop baseert u uw standpunt. Bent u een fiscalist?
Ook gaat u niet in op mijn vraag of ik een storting zou kunnen doen bij een willekeurige natuurlijke persoon. Ik ben van mening dat dit produkt geen verzekeringsproduct is of hoeft te zijn.
Uw argument dat de BV failliet zou kunnen gaan is inderdaad een risico. Maar dat geldt ook zeker voor banken en verzekeringsmaatschappijen.
Graag nog een reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze site gaat over de regels voor begraven en cremeren en we hebben wat algemene kennis over uitvaartverzekeringen. Onze kennis is niet zo specialistisch dat we ons met fiscalisten kunnen of willen meten. We hebben alleen wat huis-, tuin- en keukenkennis op dit vlak. En kunnen met een kritisch oog kijken naar wat er zoal door bedrijven en instellingen wordt aangeboden.

Hoe Van den Boom Accountants dit kunnen aanbieden is ons onbekend. Maar in ieder geval zullen zij wel kunnen voldoen aan de voorwaarde van de fiscus voor aftrekbaarheid, dat men als deposant niet meer over het ingelegde geld kan beschikken. Zij zijn immers onafhankelijk.
Als u bij de eigen BV inlegt, kunt u wel over het geld beschikken. U kunt dan wel een overeenkomst opmaken met de eigen BV, maar u bent altijd in staat om die overeenkomst met de eigen BV op te zeggen of door de BV op te laten zeggen, ook als in de overeenkomst staat dat het niet mag. Het kan feitelijk wel, altijd. En dat is wat de Belastingdienst niet zal willen.

Het failliet kunnen gaan is inderdaad ook een risico voor banken en verzekeraars. Maar het gebeurt niet zo snel. En het wil ook niet zeggen dat al het geld weg is. Bij het faillissement van de verzekeraar Vie d'Or kreeg men als verzekerde ongeveer 80% van de inleg retour. Bij het recentere faillissement van de bank Van der Hoop kregen spaarders ook zo'n 80% van hun inleg retour. Bij de spaarbank Icesave, wat nu speelt, is er formeel nog geen faillissement en is er volgens de bewindvoerders ruim voldoende vermogen om alle spaarders geheel uit te keren; zij zijn bij IJslandse wet preferent. Maar wel kan het nog jaren duren voordat alles afgewikkeld is. Want zo'n bank heeft het kapitaal zelf ook aan derden uitgeleend voor bepaalde termijnen en moet vaak die termijnen afwachten.

Dat is wel een verschil tussen banken en verzekeraars met een kleine BV: bij de grote instellingen is altijd nog een flink kapitaal, alleen heeft men een probleem met de liquiditeit. Bij kleine BV's is dat kapitaal er meestal niet meer.
Ook een privé persoon kan natuurlijk failliet gaan; wat dat betreft is eigen geld op de bank ook niet altijd safe.

Maar legt u uw vraag gewoon eens voor aan de Belastingdienst. Of raadpleeg een fiscale site.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >