Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Uitvaartdeposito bij eigen of derde BV

17 december 2008

Vraag nummer: 6003 (oude nummer: 11999)

Geachte heer, mevrouw

Is het mogelijk een uitvaartdeposito/overeenkomst te sluiten met een willekeurige derde of eigen BV. Deze derde/BV betaalt dan bij overlijden de gedeclareerde begrafeniskosten uit tot een gedindexeerd bedrag.

Zo ja is deze betaling een aftrekpost in 2008.

Mari Somers

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een deposito voor uitvaartkosten bij een eigen BV zal voor de fiscus nooit acceptabel zijn. Want zo hebt u feitelijk nog zelf de beschikking over de gelden en is er geen objectieve waarborg dat u de overeenkomst feitelijk niet ongedaan kunt maken. Want dat kunt u als eigenaar van de eigen BV altijd doen. Maar dat moet volgens de regels voor aftrek uitgesloten zijn.
En dan zou iedereen zoiets ook met zijn beheer-BV of stamrecht-BV kunnen doen. Ik denk niet dat ze daar in trappen; u moet niet meer in staat zijn om bij dat geld te komen en het aan iets anders te spenderen. Dat is de kern van de aftrek van de fiscus.

Een willekeurige derde BV ligt wat lastiger. Wat is een willekeurige derde? DELA, PC, CUVO of Yarden zijn voor u ook willekeurige derden, maar u bedoelt waarschijnlijk een BV van een vriend of kennis.
Misschien wel, misschien niet. Ik denk dat de eis gesteld wordt dat u redelijkerwijs geen invloed mag kunnen uitoefenen om de overeenkomst ongedaan te maken. Of om een andere besteding aan het geld te geven. Als de relatie te persoonlijk is, komt die objectiviteit in de knel. Ik weet niet hoe de fiscus daar mee om zou gaan.

Maar ik zie wel andere problemen. Waarom zou bijvoorbeeld een kennis met een schoenenwinkel + BV uw deposito op zijn balans willen hebben? Krijgt hij lastige vragen over van zijn boekhouder en bij de periodieke controles van de Belastingdienst. Die zal snel (willen) aannemen dat het winst voor de BV is en dan is het een gedoe om dat te verklaren of met ijzersterke overeenkomsten apart te houden.
Maar stel het geld staat bij een vriendin in de beheer-BV of bij een kennis in zijn BV schoenenwinkel. Wat als de vriendin haar BV liquideert, of nabestaanden dat willen doen als zij komt te overlijden? Dan mag u op grond van de volgens de normen van de fiscus vastgestelde overeenkomsten geen geld terug krijgen. Dat is een probleem voor die vriendin of die nabestaanden, want die moeten een BV met alle jaarlijkse lasten van dien in stand houden om uw deposito in stand te houden. Ze mogen niet zomaar aan u uitkeren; of ze dan een boete of zo riskeren weet ik niet, maar er is in ieder geval kans op gezeur van de Belastingdienst. En iedereen die dat al eens heeft meegemaakt, zit er niet nog eens op te wachten.

Stel dat de schoenenman met pensioen gaat en zijn zaak verkoopt, dan zit die verplichting nog in die BV. Dat zal een nieuwe eigenaar niet willen. Hij verdient er niets aan, het is alleen boekhoudkundige narigheid. En andersom weet u ook niet of de schoenenman of zijn opvolger failliet gaan met hun zaak/BV en dan bent u uw geld kwijt.

Een ander punt is hoe het zit met de rendementen. U zult wel graag wat rente op uw deposito krijgen, maar hoe hoog of laag? Waarom zou een ander zulke verplichtingen ten opzichte van u aan willen gaan? Hij is geen bank en verdient er niets aan.

Stel de vriendin of de vriend overlijden. Dan zit er geld in hun BV. Wat gaan de erfgenamen daar mee doen? Wat kunt u er feitelijk aan doen als ze het geld onderling verdelen en opmaken? Misschien te kwader trouw, maar ook te goeder trouw. Wie verwacht in een BV voor een schoenenwinkel nog verplichtingen ten aanzien van het overlijden van een kennis van de oude eigenaar? Niemand. En daar houdt waarschijnlijk ook niemand rekening mee.
Wat als de BV van de vriend in de toelevering van autonderdelen zit? Dan kan hij tegenwoordig misschien wel failliet gaan.

Voorts denk ik dat de bevriende BV bij bepaalde vormen van polisen in overtreding kan zijn. Omdat die zijn voorbehouden aan verzekeraars met een vergunning. Deposito's is weer wat ruimer en makkelijker vermoed ik.

Ik denk dat er dus nogal wat risico's aan vast zitten, als je met een niet professionele partij te maken hebt. Want de BV is voor anderen doelen en dan zit dit deposito vaak in weg.
Je kunt er over denken om een eigen zelfstandige BV voor dit doel op te richten en die door vrienden te laten beheren, maar de kosten en de rompslomp zijn waarschijnlijk vele malen hoger dan de voordelen.

Of het kan, zou een interessante vraag zijn om eens aan de Belatingdienst voor te leggen. En snel, want over 2 weken loopt de aftrek af. Maar ook als het wel zou kunnen zie ik (te) veel praktische bezwaren en risico's.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder