Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Te laag verzekerd; wensen rechtsgeldig?

19 mei 2008

Vraag nummer: 5414 (oude nummer: 10725)

Vrijdag as. moet ik iemand helpen met het regelen van wat zaken betr. haar uitvaart.
Vraag 1: Ik weet nu al dat mevrouw te laag verzekerd is, nl. voor ong. 2000 euro. Zij is boven de 75 (exacte leeftijd weet ik niet), kan zij nog bijverzekeren tot een juist bedrag?
Vraag 2: zijn haar wensen rechtsgeldig als zij ze zelf op papier zet, of moet dit bij een notaris worden vastgelegd?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

S. Freriks-de Vries

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Of bijverzekeren op die leeftijd mogelijk is, kan ik u niet met zekerheid zeggen. Men kan bij mijn weten wel een koopsom nemen, maar daar vat gelet op de gemiddelde resterende levensverwachting weinig of geen risico mee af te dekken. Er is wellicht nog iets te 'verdienen' door een fiscaal aftrekbaar deposito te doen waarvan iemand van de fiscus een deel terug krijgt, maar dat is alleen interessant en relevant als iemand jaarlijks nog een bedrag(je) aan inkomstenbelasting betaalt. En anders is gewoon sparen de enige oplossing.
U moet er rekening mee houden dat een uitvaart gemiddeld ongeveer 5.500,- tot 6.000,- kost en dat de kosten eventueel nog vermeerderd moeten worden met die van een graf, als mevrouw voor een begrafenis kiest.
Als mevrouw als genoeg spaargeld op een rekening heeft staan is verzekeren natuurlijk niet nodig.

Zie voor een indruk van de kosten onder de button 'Uw uitvaart', linksboven. Met verdere verwijzingen naar kosten.

Dan uw tweede vraag. Een eigenhandig geschreven en gedateerd en ondertekend codicil is rechtsgeldig. Als er geen vermogen aanwezig is, geen eigen huis of andere (zeer) waardevolle goederen, is er eigenlijk weinig of geen reden om een testament te maken. Een codicil, mits volledig handgeschreven (niet getypt of geprint!), gedateerd en ondertekend, is volgens de wet ook rechtsgeldig. Men kan echter in een codicil geen executeur testamentair benoemen, althans dat is niet geheel rechtsgeldig. Als er problemen te verwachten zijn met erfgenamen die dwars kunnen gaan liggen, kan het wél verstandig zijn om bij testament een executeur testamentair te benoemen.
Er zijn ook wel wensenformulieren, die als hulpmiddel en steun in de zin van "Vergeet ik niets" kunnen dienen, maar die zijn niet rechtsgeldig in het geval van onenigheid tussen nabestaanden.

Zie ook 'Uw uitvaart' > 'Wat kan en mag' > 'Wensen vastleggen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder