Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Annuleringsverzekering bij overlijden ('Vriend' pikt geld in)

14 februari 2003

Vraag nummer: 2004 (oude nummer: 2390)

Fri, 14 Feb 2003 12:12

Mijn zus van 24 jr oud is vorig jaar op 30-07-2002 overleden t.g.v. een motorongeval. Zij zou niet veel later op vakantie gaan naar Peru en Ecuador. Haar reisgenoot, waar zij een relatie mee had, maar geen samenlevingsovereenkomst, heeft de reis bij het reisbureau My Travel te Maastricht geannuleerd. Het reisbureau heeft vervolgens de annuleringsverzekering ingeschakeld, en de reissom is teruggestort op de rekening van de reisgenoot van mijn zusje. Het reisbureau geeft aan dat het gebruikelijk is dat de reissom wordt uitgekeerd aan degene die als hoofdboeker geregistreerd staat. Wij hebben echter het bankafschrift van mijn zus waaruit blijkt dat de totale reissom van haar rekeningnummer is betaald aan het reisbureau. Aangezien haar vriend wettelijk gezien geen erfgenaam is, zij niet samenwoonden, zijn wij van mening dat men de rechtmatige erfgenamen niet zo maar mag passeren. Wij hebben haar voormalige vriend op deze zaak aangesproken, maar hij heeft het bedrag van de reissom uitgegeven en wil dit niet terugbetalen. Is het werkelijk zo dat wanneer iemand komt te overlijden en een reis in een gezelschap geboekt heeft, dus niet op eigen naam, dat het bedrag van de reissom dan niet naar de erfgenamen gaat en zij in de kou blijven staan ? Of kunnen we het reisbureau of haar voormalige vriend alsnog aansprakelijk stellen ?

Antwoord:

Geachte heer,

Laat ik één ding meteen duidelijk stellen: de erfgenamen van uw zus hebben recht op het geld. Een heel simpele zaak: uw zus heeft betaald, het gaat niet door, dan heeft uw zus recht op teruggave van haar geld, en als erfgenamen hebt u aanspraak op haar geld.

Maar dan moeten netjes de volgende stappen worden afgewerkt.
Er was een annuleringsverzekering. Het reisbureau zegt dat 'het gebruikelijk is' dat de reissom wordt gestort op de rekening van de hoofdboeker. Dat kan beste 'gebruikelijk' zijn, maar gebruikelijk is ook dat de hoofdboeker betaalt. Kortom, dat zegt niets. Van belang is op wiens naam de annuleringsverzekering stond en aan wie een uitkering gedaan zou worden. Dat kan ik zo niet zien, en u ook niet. Dus wat nodig is, is om die verzekeringspapieren en de voorwaarden er bij te pakken of bij het reisbureau op te vragen. Van belang is dan of er in de voorwaarden staat dat de reissom terugbetaald wordt aan de hoofdboeker, of aan de persoon die de kosten betaald heeft. Normaal ('gebruikelijk') is dat dezelfde persoon, maar hier dus niet.
Als het reisbureau en/of de verzekering een fout heeft gemaakt, moet men u alsnog het bedrag vergoeden. Ze moeten zelf dan maar zien hoe ze hun betaling aan de reisgezel van us zus terug krijgen.

Dan de reisgezel. Nou, een lekkere jongen. Die krijgt zomaar een bedrag in de schoot geworpen dat hij vervolgens opmaakt en die dan doodleuk opmerkt 'Foutje, bedankt'. Zo gaat dat natuurlijk niet. Hard aanpakken, die knaap.
Als blijkt dat het reisbureau en/of de verzekering volgens de verzekeringsvoorwaarden de reissom terecht heeft uitbetaald aan de hoofdboeker, dan moet u de voormalige vriend aanpakken.
U hebt als erfgenamen zonder enige twijfel recht op teruggave van de betaalde hoofdsom. Ik zal niet op de juridische details ingaan. Het is te gek voor woorden dat deze 'vriend' het geld niet wil afstaan. Het komt hem helemaal niet toe; ik vind het een schandalige houding, zeker in deze droeve omstandigheden. U kunt het nogmaals vriendelijk doch dringend vragen, maar als het antwoord negatief blijft en hij niet terugbetaalt of geen afbetalingsregeling wil treffen (mét rente uiteraard), dan adviseer ik u zonder meer om direct een advocaat in te schakelen. Die weet hier wel raad mee.

mr W.G.H.M. van der Putten

14 februari 2003

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder