Vervoeren van een overledene zonder toestemming familie
14 maart 2012
Vraag nummer: 27795
Er is een contract tussen het ziekenhuis en een grote uitvaartonderneming. Mag deze uitvaartonderneming zonder toestemming en zelfs zonder medeweten van de familie de overleden vervoeren naar hun rouwcentrum? Waarna de overledene de volgende dag door een andere onderneming wordt opgehaald en wederom zonder overleg of toestemming naar een ander rouwcentrum gebracht wordt? Familie is de overledene 1,5 dag "kwijt" geweest en wist niet waar zij was. Is dit wettelijk toegestaan?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Daar kan ik op basis van deze weinige gegevens geen uitspraak over doen.
Als nabestaanden niet tijdig in actie komen om hun dierbare overledene op te laten halen door een door hen gekozen uitvaartonderneming, rest een ziekenhuis soms geen andere keuze dan om de overledene te laten verzorgen door een uitvaartverzorger van hun keuze. Dat kan overbrenging naar elders inhouden, als er geen mortuarium in of bij het ziekenhuis is. Of indien het eigen mortuarium toevallig reeds bezet was. In bepaalde gevallen zou het ziekenhuis nalatigheid verweten kunnen worden, als zij dit niet zou doen.
Nu is het de vraag waarom de nabestaanden niet tijdig in actie kwamen. Misschien is dat het geval omdat zij niet bereikbaar waren. Misschien waren zij wel bereikbaar, maar wilden zij eerst onderling overleggen alvorens in actie te komen of wilden zij nog geen uitvaartondernemer kiezen. Misschien was wel een ondernemer benaderd, maar had die op korte termijn geen uitvaartleider of vervoer beschikbaar. Dit valt allemaal in de sfeer van het eigen risico van de nabestaanden.
Alleen als het ziekenhuis niet onmiddellijk heeft geprobeerd contact met (de haar bekende) nabestaanden op te nemen, valt haar een verwijt te maken.
Als nabestaanden niet bereikt kunnen worden, kan ook geen toestemming voor iets worden gevraagd of niets worden medegedeeld.
U geeft niet aan waarom de overledene de volgende dag door een andere onderneming is opgehaald en zonder overleg of toestemming naar een ander rouwcentrum is gebracht. In wiens opdracht was dat? Was er inmiddels door de eerste onderneming wel contact geweest met de nabestaanden en wat is toen gezegd of afgesproken?
Zonder (veel) meer feitelijke gegevens valt niet te zeggen wat hier fout is gelopen, wiens verantwoordelijkheid dat is en wie voor eventuele extra kosten aansprakelijk is.
U vraagt 'Is dit wettelijk toegestaan?' Maar dit is natuurlijk niet iets wat de wet regelt. Er bestaat geen wet dit zegt dat dit mag en er is geen wet die zegt dat dit niet mag.
De vraag is eerst welke regels het ziekenhuis hanteert voor het ophalen van stoffelijke overschotten na overlijden en of men er via een overeenkomst (van de overledene) met het ziekenhuis aan gebonden was. Dan is het de vraag of die regels zijn nageleefd. Vervolgens is het de vraag op welke moment de nabestaanden zijn ingelicht en wat die toen hebben gedaan of nagelaten.
Er is vast een klachtenregeling van het ziekenhuis en misschien ook voor de uitvaartondernemer(s), als de zaken niet gelopen zijn zoals ze hadden behoren te lopen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Met vragen zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?