Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd?


2 februari 2002

Vraag nummer: 571  (oude nummer: 118)

Heer Van der Putten,
In de 'handleiding' van deze adviesrubriek geeft u een aantal voorbeelden van toepasselijke vragen. Een van de vragen was of er een lijk in een ambulance vervoerd mag worden. In tegenstelling tot vele vragenstellers, is dit niet iets waar ik persoonlijk mee geconfronteerd word of ben. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar het antwoord. Dan is dat in ieder geval duidelijk want op feesten en partijen hoor ik iedere keer wat anders.
Groeten
iswag2@xs4all.nl

Antwoord:

Ja, dat mag. De Wet ambulancevervoer noch de Wet op de lijkbezorging verbieden dit.
Het is overigens ook niet meer dan logisch. Stel dat iemand na een verkeersongeluk in een ambulance overlijdt. Zou de ambulance dan moeten stoppen om het lichaam in een ander vervoermiddel over te laden? Nee. Een stoffelijk overschot mag met van alles en nog wat worden vervoerd.
Per gewone auto, vrachtauto, bakfiets of zelfs per afuit, zoals in Engeland te zien was tijdens de uitvaart van de prinses van Wales. Als iemand dat in Nederland ook wil: geen probleem.
Er kan zich echter een uitzondering voordoen voor vervoer naar de begraafplaats, afhankelijk van de gemeente.

Vroeger, tot 1 juli 1991, bevatte de Wet op de lijkbezorging een bepaling die luidde: "Het staat ieder vrij, voor het vervoer van lijken naar de begraafplaats of het crematorium zodanige personen en middelen te gebruiken als hij wil, mits zich gedragende naar de plaatselijke verordeningen, in art. 8 dezer wet bedoeld."
In dat artikel 8 stond dat plaatselijke verordeningen regelden hetgeen in het belang der openbare orde en gezondheid bij het brengen van lijken naar de begraafplaats of het crematorium in acht moest worden genomen. De meeste gemeenten regelden in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) standaard dat lijken per lijkauto naar de begraafplaats of het crematorium moesten worden gebracht.
Sinds 1991 hoeven gemeenten hierover geen regels meer te stellen. Veel gemeenten hebben dit soort detail-regelgeving inmiddels geschrapt. Niettemin zijn dergelijke voorschriften nog in een flink aantal gemeenten gehandhaafd, vooral omdat men achterloop in het moderniseren van de APV. Op de uitvoering van deze gemeentelijke bepaling wordt nauwelijks of niet toegezien. De regels gelden echter alleen voor het vervoer naar de begraafplaats of het crematorium. Dus niet voor het transport van bijvoorbeeld de plaats van een dodelijk verkeersongeval naar een mortuarium, of van een ziekenhuis naar de woning om het lichaam daar op te baren.
De regelgeving is niet sluitend voor alle 'vervoersstromen' van stoffelijke overschotten. En dat geeft ook niet, denk ik. Uitwassen doen zich in de praktijk bij mijn weten niet voor. En àls iemand per se iets heel geks of onverstandigs wil doen, zal hij zich toch niet aan een voorschrift storen.
De huidige wet bevat geen regels meer voor vervoer. Dat niet-regelen komt in feite neer op het huldigen van het uitgangspunt van de oude wet: het staat ieder vrij, voor het vervoer van lijken zodanige personen en middelen te gebruiken als hij wil.

mr. W.G.H.M. van der Putten

1998

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >