Internationaal vervoer en douane
2 juli 2003
Vraag nummer: 2331 (oude nummer: 2795)
Ik blijf aan het spitten in de Wlb en Blb omtrent het internationaal vervoer. Dus toch maar weer een vraag. In artikel 11 lid 5 van het Blb lees ik het volgende:
Bij binnenkomst van een lijk in Nederland dient het in het tweede en derde lid bedoelde laissez-passer, onderscheidenlijk het verlof tot begraving of verbranding, dan wel de in het vierde lid bedoelde verklaring, te worden overgelegd aan de douane.
-.-
Welke directe functie heeft de douane in deze. Ik stel deze vraag eigenlijk mbt vervoer vanuit Duitsland. Overigens welke functie heeft de douane in deze binnen de BeNeLux? Vervoer binnen die landen geschiedt toch ongehinderd?
Antwoord:
Geachte heer,
De douane is in principe de instantie die controleert wat of wie er het land binnen komt. Nu staan de douaniers sinds het Verdrag van Schengen - wel niet meer aan de grensovergang met Duitsland. Maar wel nog bij luchthavens en bij havens. Als u met de auto een overledene van en naar Duitsland brengt, komt u geen douanier tegen. Maar wel op vliegveld Twente, neem ik aan. Maar ik denk dat de douane in principe wel nog altijd aan de grens zou kunnen en mogen controleren. En niet aan de grens alleen.
Ook binnen de Benelux heeft de douane haar functie behouden, alleen zijn daar de formaliteiten soepeler.
Dat in het 4e lid van artikel 11 Blb staat dat het vervoer ongehinderd geschiedt, betekent niet dat de douane niet zou mogen controleren. Alleen dient de douane dan het Blb bij de hand te hebben en te constateren dat het zo wel goed is. Anders zou een lijk dat via België uit Verweggistan komt, ook nooit gecontroleerd kunnen of hoeven worden. Dat is niet de bedoeling. De bedoeling is dat iemand die in België of Luxemburg is overleden, geen andere papieren nodig heeft.
Er zit formeel nog een ander aspect aan vast, namelijk een belastingaspect. Over de invoer van goederen moet BTW worden betaald. Dat geldt in principe voor alle goederen. Ook een ingevoerd lijk is BTW-plichtig! Alleen is het tarief niet 19% of 6%, maar 0%. (Daarom is het formeel ook niet juist of nodig, wat ik u eerder aanraadde, om een paspoort of rijbewijs van de overledene mee te nemen, want dat geldt voor een mens. Maar ook een dood mens kan zo worden herkend.)
Ook om te zien of er niet iets dat wél BTW-plichtig is, in de kist zit, kan de douane controleren. Ze zullen het niet snel doen, maar ze kunnen het wel, denk ik.
Ik weet niets van het Schengen-verdrag af en durf ook niet te zeggen of dat het 5e lid van artikel 11 Blb aangepast zou moeten worden.
mr W.G.H.M. van der Putten