Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Lijkschouwer in de overlijdensakte?

12 februari 2016

Vraag nummer: 45190

In de overlijdensakte van een in 1980 overleden hoog bejaard familielid, staat 'lijkschouwer' in plaats van 'behandelend arts'. Ook was de plaats van overlijden niet de plaats waar hij woonde. Ik vind dat een beetje gek.

Kan ik hieruit opmaken dat hij niet in een ziekenhuis in een naburige stad is overleden, maar misschien een ongeval heeft gehad of tijdens een wandeling onwel is geworden of misschien zelf besloten dat het wel genoeg was?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Hier is niets vreemds aan. Als iemand is overleden, kan hij worden geschouwd door de behandelend arts of door de gemeentelijke lijkschouwer. Die hebben elk een eigen formulier van een verklaring van overlijden, die bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente van overlijden moet worden ingeleverd. Het kan soms toeval zijn wie geschouwd heeft. Alleen moet een gewone arts soms de lijkschouwer waarschuwen als hij of zij aarzelt over de doodsoorzaak.

In de vorige alinea geef ik eigenlijk ook al het antwoord op uw vraag waarom de plaats van overlijden niet de woonplaats van dat familielid was. Omdat volgens de wet aangifte van overlijden moet worden gedaan in de gemeente van overlijden.
U geeft zelf al goede voorbeelden waarom iemand in een andere gemeente overlijdt. Als iemand in het ziekenhuis of hospice in een naburige stad overlijdt, moet de aangifte worden gedaan in de gemeente waar die stad ligt. Als iemand op bezoek bij familie in Leeuwarden of tijdens een weekeindje Maastricht is overleden, moet de aangifte van overlijden ook worden gedaan in Leeuwarden of Maastricht.

Die gemeentenamen op die documenten kunnen soms wel een vertekend beeld geven van iemands leven. Stel dat iemand zijn hele leven in Oostzaan heeft gewoond, maar in een ziekenhuis in Amsterdam is geboren en in een ziekenhuis in Amsterdam is overleden, dan staat in de registers van geboorte en overlijden Amsterdam, terwijl iemand bij wijze van spreken slechts 2 dagen van zijn hele leven in Amsterdam kan zijn geweest.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder