Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Geen akte van overlijden dochtertje; doodsoorzaak

29 juli 2017

Vraag nummer: 51484

Vreemd genoeg kan ik me niet herinneren een akte van overlijden te hebben ontvangen na de dood van mijn dochtertje. Zij was nog maar een baby van twee maanden toen zij overleed aan een hartafwijking . Dit na een operatie in België. Helaas heb ik nooit medische gegevens ontvangen, de precieze doodsoorzaak etc en ook geen akte van overlijden? Ik vind het vreemd en moeilijk zo alles een plek te kunnen geven en te verwerken. Kan ik deze akte alsnog opvragen bij de desbetreffende gemeente ? Haar dood is inmiddels 13 jaar geleden. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is mij niet duidelijk of uw dochtertje is overleden in Nederland of in België. Ik ken de regelgeving en gang van zaken in België niet. Maar in Nederland is het zo dat men niet automatisch een akte van overlijden krijgt; die moet men zelf aanvragen. Dat kunt u vandaag ook nog doen.

Het gaat zo, als iemand overlijdt, dat een arts een verklaring van overlijden afgeeft. Met deze verklaring kan men naar het gemeentehuis van de plaats van overlijden om aangifte van overlijden te doen en een verlof tot begraven of cremeren te vragen. Misschien heeft uw man dat gedaan of heeft een uitvaartverzorger dat gedaan. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van overlijden op. Die wordt in het gemeentehuis bewaard en in het register van overlijden gevoegd.

Belanghebbenden kunnen bij de gemeente van overlijden een uittreksel uit het register van overlijden opvragen. Dat kost op dit moment euro 12,90. Dat tarief is in het hele land hetzelfde. Het uittreksel uit het register van overlijden wordt in de volksmond vaak de 'akte van overlijden' genoemd. Juridisch is dat niet helemaal juist omdat er maar 1 originele akte van overlijden is, die bij de gemeente bewaard wordt. Men kan meerdere uittreksels aanvragen. Direct na een overlijden maar ook na tientallen jaren.

U kunt ook nu in de gemeente van overlijden een uittreksel of akte van overlijden aanvragen. Bij een aantal gemeenten kan dat ook al via internet. Kijk op de site van de gemeente.

Of u op dit moment nog de precieze doodsoorzaak kan nagaan, kan ik u niet zeggen. De overheid beschikt niet over die gegevens. Een doodsoorzaak staat nooit op de verklaring van overlijden. Er is wel een formulier voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar dat formulier was anoniem. Dat is alleen om te turven hoeveel mensen aan een hartkwaal of aan een longziekte overlijden.

Men krijgt ook nooit automatisch medische gegevens. Daar moet men zelf naar vragen.

U zou contact op kunnen nemen met uw toenmalige huisarts of hij nog gegevens heeft, of met het ziekenhuis waar uw dochter is geopereerd. Of men na 13 jaar nog een dossier heeft, weet ik niet. Maar als u het niet vraagt, weet u het ook niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie beslist of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder