Waarom is de toegestane tijd tussen overlijden en begraven/cremeren in Nederland zo lang?
25 maart 2016
Vraag nummer: 45658
Ik heb in veel verschillende landen gewoond en bijna overal is het gebruikelijk dat overledenen (zeker zonder balseming) op de dag na overlijden of uiterlijk de dag daarna worden begraven of gecremeerd. De gewoonte in West-Europa en de VS om overledenen langdurig "boven de grond" te houden wordt bijna overal elders als ronduit onsmakelijk c.q. onhygienisch beschouwd. Waarom is de toegestane periode is Nederland zo enorm lang?
Antwoord:
Geachte heer,
In veel 'warme' landen is het van oudsher gebruikelijk om snel in de uitvaart te voorzien, in het belang van de volksgezondheid.
In Nederland en in de ons omringende landen is het niet gebruikelijk om heel snel te begraven; er was in ons klimaat simpelweg geen noodzaak toe.
In Nederland is de wettelijke regeling lang geweest dat de lijkbezorging uiterlijk de 5e dag na die van het overlijden moest plaatsvinden. De regeling is zes jaar geleden verruimd tot 8 dagen (6 werkdagen en een weekeinde), omdat mensen soms een langere termijn prettig vinden, zonder verlof tot uitstel aan te moeten vragen.
Technisch en hygiƫnisch is een lange termijn tegenwoordig geen enkel probleem. Er zijn voorbeelden dat overledenen enkele weken in een koelcel hebben gelegen omdat nabestaanden nog niet konden worden opgespoord.
Verder lijken mij de verschillen in termijnen tegenwoordig ook een kwestie in cultuur. In Nederland zouden veel mensen het waarschijnlijk niet acceptabel vinden als ze een rouwbrief krijgen waarin staat dat de overledene al op de dag van ontvangst van de brief is begraven of gecremeerd.
Een lange termijn is uiteraard geen verplichting. Als men een overledene binnen twee of drie dagen wil begraven of cremeren is dat natuurlijk zonder meer mogelijk.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).