Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Veel vraagtekens rondom eventuele uitvaart gehandicapte zoon


13 februari 2016

Vraag nummer: 45212

Mijn zoon is meervoudig complex gehandicapt en rondom zijn levensverwachting is veel onduidelijkheid. Jaren geleden is de relatie met moeder gestopt en vanaf dat moment is het contact ook volledig verstoord. Overleg m.b.t. afspraken t.a.v. een uitvaart is gezien de handicap verstandig, maar helaas niet mogelijk. Duidelijk is wel, dat bij een uitvaart families niet in één ruimte kunnen vertoeven.
Of moeder een verzekering geregeld heeft is ook onduidelijk. Kort na de geboorte en duidelijk was dat hij zwaar gehandicapt was, kregen wij te horen dat een verzekering niet mogelijk was. Mits er een ruim bedrag in één keer gestort zou worden.
Mijn vragen zijn: is een verzekering mogelijk? Zo ja, op welke manier. Is een gescheiden uitvaart mogelijk? En als moeder toch een verzekering heeft afgesloten, wat zijn dan mijn rechten? Kan ik bijv. Daarnaast ook een verzekering afsluiten? Gaat dat elkaar niet bijten?
Uiteraard zijn er nog wel meer vragen, maar ik hoop dat de essentie van het probleem helder is.
B.v.d.

Antwoord:

Geachte heer,

Als duidelijk is dat bij een uitvaart van uw zoon de families van u en van de moeder van uw zoon niet samen in één ruimte kunnen vertoeven, is het zaak om het regelen van de uitvaart zo snel mogelijk naar u toe te trekken, lijkt mij. Anders loopt u ook nog het risico om niet zelf aanwezig te kunnen zijn als de moeder van uw zoon de uitvaart organiseert.

Mij lijkt dat u duidelijke afspraken moet maken met de instelling waar uw zoon verblijft, dat u onmiddellijk worden geïnformeerd en dat u zo snel mogelijk de verklaring van overlijden van de schouwarts krijgt. Dan wel zelf een arts opdracht geeft om de overledene te schouwen.
Die verklaring is namelijk de sleutel voor het kunnen regelen van de uitvaart. Aan de hand van de verklaring van de behandeld arts of zijn vervanger kan bij de gemeente het verlof tot begraven of cremeren worden aangevraagd. En wie dat verlof heeft, heeft de macht de uitvaart te organiseren. En om daarbij uit te nodigen en niet uit te nodigen wie men wil.

Als u voorziet dat er grote problemen zijn bij de aanwezigheid van bepaalde mensen bij de uitvaart, kunt u die mensen niet voor de uitvaart nodigen, maar wel de gelegenheid geven om bijvoorbeeld een dag tevoren apart afscheid van uw zoon te nemen. Zo'n soort regeling is ook meestal de uitkomst als 'rivaliserende' nabestaanden een kort geding bij de rechter zouden aanspannen. Dan kun je dat beter meteen afspreken.

Of een uitvaartverzekering voor uw zoon (alsnog) mogelijk is, kan ik u niet zeggen. Dan moet u zelf bij verzekeraars informeren. Zie www.uitvaartverzekering.com.

Als een verzekering mogelijk is, zou ik in dit geval kiezen voor een kapitaalverzekering, waarbij een bedrag beschikbaar komt. En niet voor een naturaverzekering waarbij alleen of vooral diensten worden geleverd. Want als uw ex-vrouw ook een naturaverzekering zou hebben, kan de verzekering niet goed gebruikt worden. Uw zoon kan niet in 2 kisten liggen en er is geen reden om hem 2 keer af te leggen en de route van zijn woning naar het rouwcentrum 2 keer op en neer te rijden. Er is niet automatisch recht op een vergoeding in geld, als diensten niet worden afgenomen. Met een kapitaalverzekering is er dat probleem niet. Meerdere kapitaalverzekeringen bijten elkaar niet. Twee naturaverzekeringen wel.

Als er geen verzekering mogelijk is en de financiële middelen beperkt zijn, dan zijn er altijd nog mogelijkheden om voor weinig geld een waardig afscheid te regelen.
U kunt nu al offertes van uitvaartondernemers opvragen via de site Uitvaartmarkt.nl om u voor te bereiden op mogelijkheden. U kunt daarbij ook een beperkt budget aangeven.

U kunt zich ook al oriënteren op de kosten van begraven en cremeren in de regio. Zodat u op het moment van het overlijden zelf niet nog alles hoeft te gaan bedenken en uitzoeken. Als de financiën een grote rol spelen, wijs ik er op dat begraven vaak goedkoper kan dan cremeren, ook al willen grote uitvaartorganisaties (eigenaren van crematoria) het publiek doen geloven dat begraven altijd duurder is. Begraafplaatsen zijn meestal eigendom van gemeenten en kerkgenootschappen, nooit van grote uitvaartorganisaties. Men kan iemand voor 10 jaar begraven tegen kosten van ongeveer EUR 700,- tot EUR 1.000,-, terwijl een crematie ongeveer EUR 1.250,- kost. Een grafmonument is niet altijd nodig. Op natuurbegraafplaatsen mag men vaak niet eens een duur grafmonument plaatsen. Het is een kwestie van zoeken en vergelijken.

Kijkt u verder eens rond op deze site om ideeën op te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE