Uitvaart in besloten kring; wat gebeurt er met de buitengesloten nabestaanden?
9 november 2002
Vraag nummer: 1488 (oude nummer: 1847)
Tue Oct 2 19:28:35 2001
Wij regelen een uitvaart met de echtgenote; zij bepaalt dat de uitvaart in besloten kring moet plaatsvinden.
Er zijn 2 kinderen uit een eerder huwelijk, ook zij mogen er niet bij zijn; alleen de echtgenote. Hebben de kinderen enig recht om toch bij de plechtigheid aanwezig te zijn of in ieder geval afscheid te kunnen nemen van de overledene?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De kinderen hebben geen recht om bij de uitvaartplechtigheid aanwezig te zijn. De uitvaart is een privé bijeenkomst van degene die het organiseert en die persoon bepaalt wie genodigd wordt en aanwezig kan zijn. Eigenlijk net als bij een bruiloft, een receptie of een jubileum.Er hebben in het verleden natuurlijk wel eens buiten-de-deur-gehouden kinderen, broer(s) of zus(sen), ouders e.d. tegen het buiten sluiten geprotesteerd en sommigen gingen ook naar de rechter (in kort geding, want er is (veel) haast bij. In een aantal gevallen heeft de rechter besloten dat de betreffende buiten-de-deur-gehouden personen toch afscheid mochten nemen van hun vader/moeder, broer of zus, kind e.d. Maar dat was dan een bezoek in het mortuarium of in een zijkamertje van het crematorium. Nooit dat ze dan toch 'gewoon' bij de hele uitvaart waren.
Als een uitvaartverzorger met dit soort situaties wordt geconfronteerd, is dat altijd erg vervelend. Maar de opdrachtgever is de baas. U mag tenooit of tenimmer zelf 'stiekem' toch een nabestaande in het mortuarium op bezoek laten komen, als de opdrachtgever dat niet wenst. Het klinkt wat formeel, maar u kunt die nabestaanden alleen adviseren om dan maar een kort geding tegen de opdrachtgever aan te spannen.