Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regelen begrafenis door 1 kind zonder overleg


4 september 2007

Vraag nummer: 4943  (oude nummer: 9658)

Kan een van de kinderen alleen een begrafenis regelen zonder overleg met de anderen. Er is geen volmacht o.i.d. afgegeven. De nog levende ouder is nog volledig bekwaam.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen wettelijke regels of voorschriften wie een begrafenis mag regelen. Dat kan zowel een kind als de buurman of een volstrekte vreemdeling zijn. Het enige dat de wet stelt is, dat de persoon die het regelt, rekening moet houden met de wens of vermoedelijke wens van de overledene.

Wie over wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd:


De wetgever heeft met opzet niet geregeld dat bijvoorbeeld alleen familie de begrafenis mag regelen. Of alleen de echtgenoot of partner. Want bij iedereen kan de situatie anders zijn. Iemand kan flink mot hebben met zijn familie; de echtgenoot kan in coma in het ziekenhuis liggen, noem het allemaal maar op. De wetgever gaat er van uit dat in 999 van de 1.000 gevallen de meest gerede partij welk tot het regelen van de uitvaart over zal gaan, ongeacht of het een kind, de partner of een huisvriend is. Ik ken zelf ook een geval dat de werkster het deed.

Het is voor het regelen van de begrafenis niet nodig dat een kind een volmacht van zijn broers en zussen heeft. De wettelijke regeling is zó, dat degene die het eerst met regelen begint en de officiële papieren regelt, het recht maar vervolgens ook de plicht heeft om de begrafenis te regelen. Ongeacht of het een kind, de buurman, werkster etc. is.

Dat wil niet zeggen dat er geen complicaties kunnen ontstaan. Degene die begint met het regelen, zonder met de erfgenamen te overleggen, neemt een financieel risico. Want hij is dan jegens de uitvaartondernemer ook geheel aansprakelijk voor de kosten. Hij heeft er dan ook wel weer recht op om die kosten te kunnen verhalen op de nalatenschap, maar als de erfgenamen het met die kosten niet eens zijn, is er toch een probleem. De erfgenamen kunnen niet botweg weigeren om de kosten niet te betalen, want er is sprake van zaakwaarneming door de persoon die is gaan regelen. Maar je kunt toch een flinke discussie of zelfs een flinke ruzie krijgen, als je eigenmachtig aan de slag gaat.

Een gemiddelde uitvaart kost op dit moment zo'n 5.000,- euro. Als er sprake is van een eigen graf met een monument, mag je daar nog een paar duizend euro bij optellen. Zoals ik al zei kunnen de erfgenamen niet botweg weigeren om niets te betalen; ze zouden ook als ze zelf de uitvaart geregeld zouden hebben bepaalde kosten hebben moeten maken. Maar over details kun je heel wat geneuzel krijgen. Stel dat men van die 5.000,- zo'n 500,- niet wil betalen, dan is het nauwelijks mogelijk om dat bedrag nog te innen, want 1 of 2 aanmaningsbrieven van een advocaat kosten ook al snel 500,- en een rechtszaak duizenden euro's. Dat is dan het paard achter de wagen spannen.
Maar degene die de begrafenis begint te regelen en dit risico voor lief neemt, heeft wettelijk een sterke positie.

Als de andere kinderen het in het geheel niet eens zijn met de uitvaart zoals één kind die aan het regelen is, kunnen zij een advocaat in de arm nemen, die zonodig een kort geding kan beginnen of er althans mee kan dreigen. Maar dat is duur. En het enige valide argument dat men kan hebben om het anders te willen, is de wens van de overledene. Als men niet hard kan maken wat de afwijkende wens van de overledene was, heeft men geen of althans weinig poot om op te staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >