Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkbezorging mogelijk voor vermist persoon?


2 oktober 2004

Vraag nummer: 3344  (oude nummer: 4732)

Geachte heer van der Putten,

Stel dat achterblijvers van een vermist persoon, nadat zij een verklaring van vermoedelijk overlijden hebben gekregen, afscheid van deze persoon willen nemen. Kan dat dan alleen door middel van een herdenkingsdienst, of kan men ook zorgen voor een 'fictieve' lijkbezorging. Bijvoorbeeld door alleen een kist te cremeren of door een lege kist te begraven?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Natuurlijk. Uiteraard. Geen enkel probleem. Hoe kan ik het duidelijker zeggen?

Maar het hoeft niet zo ingewikkeld zoals u het schetst. Een herdenkingsdienst houden kan altijd. Een lege kist cremeren heeft op zich geen enkele zin, tenzij men graag as heeft die men wil bijzetten in een urn in een columbarium of in een graf, of die men wil verstrooien. Als men met de as geen bedoeling heeft, is cremeren van een kist niet zinvol omdat men er normaal nooit bij is of iets van merkt.
Het begraven van een lege kist kan, als men hecht aan de symboliek van het begraven. Maar het is niet nodig als men alleen een graf als herdenkingsplek wil. Men kan gewoon een graf huren en een monument laten plaatsen. Bij een gewone begrafenis is de begraving het herdenkingsmoment, maar je zou in een geval van vermissing kunnen denken aan een plechtige onthulling van het monument.

Er zijn begraafplaatsen die zelf gedenkplekken formeel in hun verordening of reglement hebben staan. Juist voor dit soort gevallen, of wanneer men achteraf spijt heeft van de verstrooiing van as bijvoorbeeld, en toch een plek wil om naar toe te kunnen. Maar het hoeft niet in een verordening of reglement te staan (juridisch is het niet nodig; of je in een graf al wel of niet begraaft of een asbus plaatst maakt geen verschil), het kan altijd. Als de begraafplaatshouder het goed vindt, en dat is gewoonlijk in dit soort gevallen geen probleem.

Ik geef ook nog wat tips.
Als het gaat om iemands partner, of om het kind van een echtpaar, dan kan het een idee zijn om een graf of urnengraf te nemen waar men later zelf in begraven kan worden, of zijn asbus in kan zetten. Je zult waarschijnlijk willen dat deze plek blijft bestaan zolang je leeft en je maakt kosten aan een monument. Als je het later dan zelf kunt gebruiken voor jezelf slaat 2 vliegen in 1 klap: het is waarschijnlijk een monument dat je aanspreekt èn je bent dan toch zo goed mogelijk verenigd met die geliefde vermiste persoon. Een 3e vlieg is, dat het ook nog eens goedkoop is, want voor een bepaalde periode zijn de kosten waarschijnlijk al betaald; het monument is ook al betaald. En er is nog een vierde vliegje, dat zelfs een hele dikke vette vlieg kan zijn: als de ouders of partner de gedenkplek ook als graf of urnengraf voor zichzelf huren en reserveren, dan zijn de kosten van de huur en van het monument ook nog eens fiscaal aftrekbaar te maken. Dat kan alleen onder bepaalde voorwaarden; de specialist die u daarmee verder kan helpen is de Stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Voor lange termijnen kan het de helft tot 3/4 van de kosten schelen.

Maar u ziet, er kan veel. Eigenlijk alles.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >