Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kind weigeren op uitvaart vader (en rouwbezoek)


5 oktober 2011

Vraag nummer: 26305

De vader van Sophie komt binnekort te overlijden. Er is al enige tijd geen kontakt met de ouders maar toch zou Sophie graag afschied van haar vader nemen die thuis zal worden opgebaard. Moeder dreigt met politie als Sophie toch op uitvaart komt.
Mag haar moeder dat rouwbezoek ontzeggen en mag moeder haar dochter weigeren op de uitvaart van haar vader?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de moeder de uitvaart van vader regelt, mag zij bepalen wie daar wel of niet welkom is. Als de opbaring thuis plaats vindt, mag zij bepalen wie daar wel of niet op bezoek komt.

Zie over wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd


Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek Uitvaartplechtigheid, o.a. Waarom ik geen afscheid van mijn vader mag nemen en de vragen waar in die vraag naar verwezen is, zoals bijvoorbeeld (Niet mogen) bijwonen van begrafenis, Afscheid nemen van gescheiden vader, De begrafenis van moeder is buiten mij om geregeld en Kan mij de toegang tot de plechtigheid worden ontzegd?.

Zie over de positie van de uitvaartondernemer die de uitvaart regelt o.a. Broer weren van uitvaart. En ook Recht om te zeggen wie aanwezig is bij uitvaart?, Geheimhouding begrafenisplechtigheid, Kinderen van uitvaart weren tevoren melden?.

Echter, zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:


Ik vertel daar dat bepaalde nabestaanden zeker de gelegenheid moeten krijgen om afscheid te nemen. In een geval als door u beschreven, zou het mogelijk zijn dat voordat de officiƫle plechtigheid in het crematorium plaats vindt, Sophie in een apart zaaltje een half uur de gelegenheid krijgt om afscheid te nemen van haar vader.

Ik adviseer u om al spoedig, nog voor het overlijden van de vader, contact op te nemen met een advocaat om met moeder in overleg te treden over het rouwbezoek van Sophie. Als moeder geen oplossing wil, kan de advocaat een kort geding aanspannen. De uitkomst zal hoogstwaarschijnlijk zijn dat Sophie een moment zal krijgen om afscheid te nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie voor de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE