Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afscheid nemen van gescheiden vader


28 mei 2008

Vraag nummer: 5444  (oude nummer: 10780)

namens mijn vriendin de volgende vraag.
haar vader is deze week overleden.
het contact met vader was verstoord door vervelend scheidingsproces. casus is :vriendin wil samen met haar dochter voor de crematie afscheid van het lichaam nemen. vriendin van vader geeft geen toestemming.
dela staat niet toe dat mijn vriendein vlak voor of vlak na het aangewezen tijdstip even een laatse groet kan brengen zonder toestemming van de vriendin. een en ander omdat zij opdrachtgever is.
heeft u een suggestie in deze?
bij voorbaat mijn dank

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik neem aan dat bemiddeling door derden, bijvoorbeeld oom of tante of goede vriend, niet mogelijk is. Anders zou dat mijn eerste suggestie zijn.

Ik heb geen andere suggestie in deze, behalve om een advocaat in de arm te nemen die desnoods aanstuurt op een kort geding. Dat kan binnen 24 uur. De dreiging kan soms ook al voldoende zjin. De advocaat kan in een kort geding ook uitstel van de uitvaart vragen totdat uw vriendin afscheid heeft kunnen nemen. Rechter wijzen dit soort vorderingen in de regel toe. Er is weinig jurisprudentie op schrift, omdat het vanwege de grote spoed vaak niet tot een geschreven vonnis komt, maar de rechter mondelijk uitspraak doet die in een proces verbaal van de zitting wordt opgenomen. Zulke processen verbaal worden nergens gepubliceerd. Dat ze bestaan blijkt vaak wel uit kranteberichtjes over dit soort korte gedingen.

De advocaat moet zich dan tot de vriendin van de vader wenden, maar wel Dela van alle stappen op de hoogte houden. Dela kan zelf inderdaad niet anders dan de wens van de opdrachtgever volgen, tenzij de rechter anders beslist.

Zie vergelijkbare vragen in de sub-rubriek ' Overige onderwerpen' > 'Uitvaartplechtigheid'.

Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene, ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Wellicht voor u ook interessant: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd (en rechtszaken over bewaren of verstrooien van as)

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE