Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Familie niet waarschuwen bij overlijden


21 februari 2010

Vraag nummer: 7342  (oude nummer: 15167)

Hallo,
Als mijn moeder komt te overlijden moet ik dan ook mijn broer en zus inlichten?
Mijn broer en zus hebben 10 jaar na het overlijden van mijn vader niks meer zich laten horen of zien. Na het overlijden van mijn vader hebben ze alles aan mij overgelaten en nooit geinformeerd hoe het met hun moeder is. Mijn moeder is nu 85 jaar en gaat zienderogen achteruit. Ze woont nu ook in een verpleegtehuis en heb daarvan mijn broer en zus van haar verhuizing niet op de hoogte gebracht.
Om mijn morele plicht na te komen zal ik pas na de crematie mijn broer en zus op de hoogte stellen van de jongste ontwikkelingen.
De volgende vragen komen bij mij op : Ben ik juridisch verplicht om mijn broer en zus op de hoogte te brengen van het verhuizen cq overlijden ? Kunnen mijn broer en zus achteraf eventuele juridische stappen tegen mij ondernemen door het nalatig infomeren van mijn kant ? Zijn er regels cq wetgeving die ik moet nakomen om juridische vervolging te vermijden ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U hoeft niemand in te lichten over het overlijden van uw moeder. Daar zijn geen wettelijke regels voor.

Daarnaast is het zo, stel dat sommige familieleden het toch komen te weten, dat u niet iedereen voor de uitvaart hoeft te nodigen en ook niet hoeft toe te laten. Natuurlijk kunt u daar een flinke ruzie mee krijgen, maar niemand verplicht u om mensen die u of uw moeder niet zouden willen zien, uit te nodigen.
U kunt niet-genodigde mensen ook de toegang (laten) weigeren (door de uitvaartondernemer).

Familieleden die geweigerd worden, kunnen een kort geding tegen u aanspannen. Dat korte geding kan soms binnen 24 of 48 uur worden gehouden. Zulke zaken komen soms wel voor. Meestal beslist de rechter dan niet dat deze mensen toch kunnen komen, maar wel dat zij zelf nog even een half uurtje voor de crematie apart afscheid kunnen nemen van de overledene, als zij dat willen. Stel dat zij een advocaat inschakelen, dan kan dat een tussenoplossing zijn, die extra kosten kan voorkomen.

Achteraf kunnen familieleden niets meer ondernemen. Behalve de afwikkeling van de nalatenschap bemoeilijken.

Het kan handig zijn als uw moeder een testament maakt en u een grote bevoegdheid geeft als executeur-testamentair om de crematie te regelen en de nalatenschap af te wikkelen. Dat scheelt veel problemen achteraf, tenzij er niets te regelen en te verdelen valt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid' van de hoofdrubriek 'Overige onderwerpen'. http://www.uitvaart.nl/?s_page_id=68&pid=1&scat=86


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >