Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkvinding/reactie 3917


28 juli 2005

Vraag nummer: 3921  (oude nummer: 6283)

Misschien kunt u in de beantwoording ook volgende situatie meenemen. In de gemeente waar ik uitvaartverzorger ben heeft men de afspraak gemaakt, omdat ook lichamen die in staat van ontbinding verkeren, en welke voorheen naar een kerkhof in het baarhuisje werden gebracht, een waardige behandeling moeten hebben. Het lichaam wordt dan ook standaard overgebracht naar een naburige gemeente met een mortuarium met een vriescel. Als dan na enkele dagen blijkt dat er geen nabestaanden zijn zou formeel die andere gemeente (burgemeester) art. 20 ev. voor de lijkbezorging moeten zorgen. Onze gemeente vindt dit maar niks, zij willen de verantwoordelijkheid dragen. Kom je niet in conflict met de WLB als je als uitvaartverzorger (mortuarium beheerder) de verkeerde burgemeester waarschuwt. Kun je bijvoorbeeld tussen gemeentes een afspraak maken: lijkvindingen die vanuit gemeente x noodgedwongen naar gemeente y in de vriescel worden gebracht blijven voor rekening van gemeente x

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, er kunnen met gemeenten allerhande afspraken worden gemaakt en gemeenten kunnen onderling ook afspraken maken, maar alleen op basis van vrijwilligheid.

Als uitvaartverzorger kom je niet in conflict met de Wlb als je de verkeerde burgemeester waarschuwt. Het is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid van de gemeente om op te letten en "Nee" te zeggen als het wettelijk hun zaak niet is en men geen aanleiding ziet om de kwestie op zich te nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >