Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente en nalatenschap overleden oom


3 februari 2017

Vraag nummer: 49454

Onze oom is overleden en had geen verzekering nog geld, de gemeente heeft de uitvaart nu betaald, er zijn geen schulden.
De gemeente heeft een kantoor ingeschakeld om de nalatenschap te regelen, toch echter mijn oom woonde in een verzorgingshuis en had alleen een tv kastje een tv een bijzet tafeltje en kleren de rest van de inrichting is van de zorggroep, geld is er niet
Mijn oom is nooit getrouwd geweest en heeft ook geen kinderen.
Het bedrijf is ingeschakeld zonder overleg om de nalatenschap te verwerpen, toch echter de kosten hiervan en van de notaris worden verhaald op familie, mijn oom heeft geen schulden maar omdat zij nu de nalatenschap gaan regelen heeft mijn oom dadelijk wel schulden volgens het bureau want de kosten van hun en notaris zullen toch betaald moeten worden volgens hun.
Er is een nalatenschap van geen enkele waarde.
Er is nog een levende broer en zus maar die willen er niks mee van doen hebben, ik ben de nicht heb me enkel ontfermd omdat niemand het doet en nu zit ik met de problemen, ik hoef niks en wil niks.
Moet ik met het bureau dat is opgelegd en zonder overleg verder, want de gemeente zegt het staat los van de begrafenis maar voor de nalatenschap heeft de gemeente dit kantoor ingeschakeld.
Ik ben ten einde raad wat moet ik doen.

gr Gerry

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U moet niets. Ik weet niet of u erfgenaam bent, in plaats van een overleden ouder. Maar als u afstand doet van de erfenis hebt u geen enkele verplichting.

Overigens vind ik het merkwaardig dat de gemeente een bureau en een notaris heeft ingeschakeld. Daar is de gemeente mijns inziens helemaal niet bevoegd toe. Die moet alleen kijken of ze erfgenamen kan vinden op wie ze de kosten van de uitvaart kan verhalen als uw oom geen spaargeld of waardevolle goederen heeft. Maar als de erfgenamen - in principe zijn dat alle alle broers en zussen van uw oom (en als een daarvan al eerder overleven is, diens kinderen) - afstand doen van de erfenis, houdt het op.

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over erfbelasting of problemen rond de nalatenschap e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek.

Zie de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de Notaristelefoon en de vragen en antwoorden in de adviesrubriek Notarieel recht / erfrecht.

Ik denk dat het voor u verstandig is om de Notaristelefoon te bellen en uw situatie beter door te spreken. Dan kunt u kijken of u verder nog iets moet doen of laten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >