Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Welke gemeente draait voor kosten op bij uitvaart?

30 augustus 2011

Vraag nummer: 25817

Op het grondgebied van Asten is een inwoner van Helmond overleden. Deze persoon ligt in het mortuarium van Geldrop. Er is geen familie die de kosten voor de uitvaart voor hun rekening neemt. Welke gemeente is nu verantwoordelijk?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente Geldrop-Mierlo is verantwoordelijk voor de uitvaart. Het gaat om de gemeente waar de overledene zich bevindt op het moment dat wordt geconstateerd dat niemand de uitvaart regelt.

Niet relevant is waar iemand overleden is (dat is alleen relevant voor de vraag waar aangifte van overlijden moet worden gedaan), of waar iemand woonde.

Zie o.a. vraag Overheidszorg (welke gemeente?) en vraag Welke gemeente verantwoordelijk voor lijkbezorging? in de subrubriek in de subrubriek Uitvaart door gemeente. Er zullen daar nog wel enkele vergelijkbare vragen te vinden zijn.

Overigens is het mijn advies om als gemeente, Geldrop-Mierlo in dit geval, niet al te snel tot het regelen van de uitvaart over te gaan. De overledene is niet zelf in het mortuarium in Geldrop gaan liggen. Iemand heeft de uitvaartondernemer opdracht gegeven. Laat die persoon zich eerst maar eens een weekje zelf verantwoordelijk voelen voor de situatie. In 9 van de 10 gevallen nemen mensen na een paar dagen dan toch zelf het heft in handen. Het is soms (te) gemakkelijk om alles op de gemeente af te schuiven.
Mijn advies aan gemeenten is om gewoon maar eens een week te wachten. Dan zoeken en vinden in de meeste gevallen nabestaanden zelf wel een oplossing. Ook omdat de uitvaartondernemer er dan lichte druk achter gaat zetten.
Ook voor ondernemers is het soms (te) makkelijk om snel de gemeente in te schakelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zie ook: Aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder