Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verhaal uitvaartkosten door gemeente op huisraad

25 maart 2004

Vraag nummer: 3016 (oude nummer: 4164)

Mijn vraag betreft verhaal van de uitvaartkosten ingeval de gemeente opdracht heeft gegeven tot begraven c.q. cremeren. Art 22 Wlb stelt dat de gemeente bevoegd is deze te voldoen uit de gelden en goederen bij het lijk aangetroffen voorzover deze niet aan anderen toebehoren. Zijn deze ontoereikend dan is de gemeente bevoegd zich op de nalatenschap te verhalen en bij onvoldoende verhaal kan men ook de kring van onderhoudsplichtingen ex art 392 e.v. boek 1 BW aanspreken.
Mijn vraag nu: hoe ruim moet je de eerste zinssnede uitleggen. Valt daar bv. ook onder de inboedel/huisraad die de gemeente in de woning van een overledene aantreft? Ik heb al in de memorie van toelichting bij de Wlb naar een antwoord gezocht, maar daarin gaat men niet op de materie verder in.

Met groet
Pascal Servais

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, de gemeente mag ook verhalen op huisraad.
Het eerste deel van de (tweede) zin van artikel 22, dat slaat op goederen die de overledene bij zich heeft, heeft een geschiedenis. De formulering staat uit 1869, een tijd dat er geen daklozenprojecten waren, geen sociale dienst etc. en dat er nog echte Swiebertjes waren (en je moet tegenwoordig al minstens middelbaar zijn om te weten wie Swiebertje was: een zwerver). Er spoelden mensen aan uit zee, omdat er geen radio was om te melden dat schepen in nood waren, onbekend was welke schepen in nood waren etc. Er waren dus veel meer overledenen zonder bekende identiteit en zonder vaste woon- of verblijfplaats dan tegenwoordig. De gemeente zorgde voor een begrafenis; als het lijk te ver heen was, soms letterlijk ter plekke van de vondst. Dat laatste stond vroeger ook in de wet.
Als de overledene geld of waardevolle spullen bij zich had, was het logisch dat daar de kosten van werden betaald.

In het geval dat iemand in zijn woning overlijdt en de gemeente de uitvaart regelt en betaalt, speelt eigenlijk niet de zinsnede van de goederen die iemand bij zich heeft, maar het kunnen verhalen op de nalatenschap. Het vervolgdeel van de tweede zin van artikel 22 Wlb. De inboedel en het huisraad dat de gemeente in de woning van een overledene aantreft mag geacht worden tot zijn nalatenschap te behoren.
Maar eigenlijk is het om het even of je het 'bij de overledene aangetroffen goederen' noemt of 'nalatenschap', want zowel feitelijk als juridisch is het hetzelfde. De goederen van de overledene die bij hem waren, behoren m.i. ook tot de nalatenschap. Maar goed, u weet nu de historische context.

mr W.G.H.M. van der Putten

Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Kunnen nabestaanden een uitvaart bijwonen die door de gemeente wordt geregeld?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder