Veranderen van het slot van de deur
11 mei 2016
Vraag nummer: 46097
Het gaat om het regelen van de uitvaart. Wij betreden een woning en veranderen een slot, wanneer er sprake is van of geen nabestaanden of erfgenamen.
Mijn vraag aan u is: in welk artikel staat dat wij het slot mogen veranderen of moeten wij de verordening /regeling hiervoor aanpassen?
Alvast bedankt voor uw medewerking,
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Voor het veranderen van een slot hoeft geen verordening of regeling te worden veranderd. U doet dat (als gemeente) namelijk alleen uit hoofde van zaakwaarneming. Zaakwaarneming staat natuurlijk al in het wetboek.
Maar waarom meteen het slot veranderen?
Het ligt voor de hand om de sleutels uit de sleutelbos van de overledene eerst eens te proberen. In het ziekenhuis of het hospice waar iemand overleden is, heeft men diens sleutels.
Bij een huurwoning gaat u als gemeente zelf niet iets aan de sloten doen. U meldt de verhuurder dat de bewoner overleden is en dat moet worden uitgezocht wie nabestaanden zijn en of hij een verzekering heeft etc en dat daarom de woning wordt betreden. De verhuurder regelt dan meestal de reparatie of vervanging van het slot als het slot met geweld geopend moet worden. Maar soms hebben ook buren of anderen een sleutel en de overledene droeg natuurlijk zelf een sleutel bij zich.
Bij een koopwoning ligt het anders. U gaat eerst de sleutel ophalen bij politie, ziekenhuis of hospice, al naar gelang hoe of waar de overledene is overleden. Als u daar binnentreedt zonder sleutel, is er niemand anders op aan te spreken en moet de gemeente zelf voor
vervanging van het slot zorgen. De juridische titel op dit te doen is zaakwaarneming. De kosten mogen uiteraard op de nalatenschap of de erfgenamen worden verhaald.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?