Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ringen verkopen?

25 januari 2012

Vraag nummer: 27306

Geachte heer van der Putten,

De gemeente heeft het recht om eventuele bezittingen van overledenen te verkopen als zij opdracht heeft gegeven tot de lijkbezorging overeenkomstig artikel 21 Wet op de lijkbezorging. De opbrengst kan vervolgens worden aangewend om de kosten te dekken.
Bij ons liggen al ruim 10 jaar enkele ringen van twee overleden onvermogenden. Mogen deze ringen verkocht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ook gebeurd bij gevonden voorwerpen als ze een bepaalde bewaartermijn is verlopen?
Moet je de nabestaanden nog in kennis stellen dat je overgaat tot vervreemding van de eigendommen?

Dankend en vriendelijk groetend,

gemeente X

Antwoord:

Geachte heer,

Dat klopt. De gemeente mag verhalen op de nalatenschap.

Nee, mij lijkt niet dat je de nabestaanden nog in kennis moet stellen dat je overgaat tot vervreemding van de ringen. Het zijn hun eigendommen niet.
Als zij erfgenaam zouden zijn en op grond daarvan de ringen zouden opeisen, zouden ze meteen weer aangesproken kunnen worden voor de kosten van de uitvaart. Dus zouden ze ze weer in moeten leveren, kort gezegd.
Kortom, het doen van een mededeling is mijns inziens volstrekt zinloos. Het schept ook verkeerde verwachtingen. De gemeente is eigenaar van deze ringen. Ze zouden alleen aan nabestaanden verkocht kunnen worden, als die er een betere prijs voor zouden geven dan derden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder