Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogen notariskosten verhaald worden door de gemeente?

31 juli 2018

Vraag nummer: 55748

Geachte mr van der Putten,

Wij hebben de begravenis laten regelen door de Gemeente. Echter heeft deze om haar beurt een notariskantoor ingehuurd. Nu willen ze een enorm hoge rekening van de notaris bij ons verhalen ( uit de boedel) maar ik vind dat niet reeeel. Zij hebben deze kosten gemaakt niet ik. De begravenis is netjes betaald uit de boedel. Ben ik verplicht om deze notaris ook te betalen. Normaliter dient de gemeente toch zelf de uitvaart te regelen als nabestaanden dit niet willen/kunnen.

Ik verneem graag van u

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is moeilijk om op zo'n algemene vraag antwoord te geven, als de feiten niet bekend zijn. Want de basale relevante feiten - antwoorden op de vragen wie wat waarvoor waarom wanneer en hoe de notaris is ingeschakeld - noemt u niet in uw vraagstelling.
Ik zou van beide partijen moeten horen wat gebeurd is, om ergens een oordeel of advies over te hebben.

Maar om bij het begin te beginnen: de stelling "Normaliter dient de gemeente toch zelf de uitvaart te regelen als nabestaanden dit niet willen/kunnen" is niet correct. Het juiste uitgangspunt is: normaliter dienen de nabestaanden of de erfgenamen de uitvaart te regelen.
De gemeente komt in actie als er geen nabestaanden zijn of als nabestaanden de uitvaart niet kunnen regelen. Maar nabestaanden die de uitvaart wel kunnen maar niet willen regelen, nemen een risico. Ik adviseer nabestaanden die het eigenlijk niet willen, om toch altijd zelf de uitvaart te regelen. Ze hoeven er niet bij aanwezig te zijn als ze dat niet willen. Maar bij een uitvaart door de gemeente kunnen de kosten op allerlei manieren oplopen. Blijkbaar is uw vraag zo'n voorbeeld van oplopende kosten.

Ik weet niet waarvoor de gemeente die notaris heeft ingeschakeld en ik weet ook niet wat die 'enorm hoge rekening is'.
Als de gemeente de notaris heeft ingeschakeld om de boedel ten gelde te maken, omdat er te weinig liquiditeiten waren om de uitvaartkosten te betalen, kan dat een legitieme reden zijn. De erfgenamen zouden ook zelf de moeite hebben kunnen nemen om de boedel te verkopen. Het is geen verplichting voor een gemeente om de boedel zelf ten gelde te maken.
De gemeente kan bovendien niet zomaar bij de bankrekeningen en goederen van de overledene komen, als er erfgenamen zijn. Dan moet ook geregeld worden dat die erfgenamen volmacht geven, of dat een andere regeling wordt getroffen. Via een notaris kost dat ook geld.
Alles wat de gemeente gedaan heeft om aan contant geld te komen, o.a. het (laten) verkopen van goederen, om na te gaan wie erfgenamen zijn op wie verhaal mogelijk zou zijn e.d., zijn kosten die voor vergoeding in aanmerking komen. Ook als de gemeente daarvoor derden zoals een notaris heeft ingeschakeld. Trouwens, de gemeente mag ook de kosten van de uren van de eigen ambtenaren in rekening brengen.

Alleen als de notaris zaken heeft gedaan die uitsluitend ten dienste van het in kaart brengen of verdelen van de nalatenschap stonden, zonder dat de gemeente daar een concreet belang bij had, kan de gemeente de kosten niet op de erfgenamen verhalen.

Maar zoals gezegd, ik kan het niet beoordelen als ik niet precies weet wat er wanneer en waarom gebeurd is. Wat ik wel weet is dat als men de uitvaart niet zelf regelt, men een risico neemt.

Ik zeg het voor andere lezers nog maar een keer: ik adviseer mensen om in dit soort situaties toch altijd zelf een crematie of een begrafenis te regelen.
Er zijn alternatieven zoals een budgetbegrafenis of een budgetcrematie. Dan zijn er geen verrassingen met extra kosten van de gemeente of een notaris.

Zie de vergelijkbare vragen over de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder