Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Betaling crematie broer

29 februari 2012

Vraag nummer: 27622

Geachte heer van der Putten,
Mijn broer is vorig jaar in opdracht van de gemeente Delft gecremeerd, aangezien mijn moeder en ik niet voor de kosten wilden / konden opdraaien, aangezien mijn broer geen uitvaartverzekering geregeld had. Mijn moeder heeft nu een brief van de gemeente Delft ontvangen aan 'de erven van dhr. P. kist', waarin wordt aangegeven dat de kosten niet verder op haar zullen worden verhaald. Mijn naam staat daarbij niet specifiek vermeld... Betekent dit dat de gemeente Delft alsnòg zal proberen de kosten op mij (zijn broer) te verhalen, aangezien mijn moeder dat niet wil en kan ? Ik val toch ook onder diezelfde 'erven van P. Kist'...? Ik sta na mijn moeder weliswaar in de tweede lijn, maar kan / wil na dato evenmin voor de crematiekosten hoeven op te draaien... Kunt u mij uitleggen of na de ontheffing van mijn moeder in dezen, de gemeente Delft alsnòg zal trachten een en ander op mij te verhalen, of is hiermee de kous af, en ben ook ik ervan gevrijwaard ?
De brief is immers gericht aan 'de erven van P. Kist, waaronder ik mezelf toch ook kan rekenen ?

Hartelijk dank en met vriendelijke groet, J. kist, Nieuwegein

Antwoord:

Geachte heer,

Als de gemeente de brief heeft geadresseerd aan 'de erven', dan valt u daar ook onder. De gemeente zal de kosten dan ook niet op u proberen te verhalen. Daarmee is de kous af.
Ik zou die brief wel heel lang bewaren, als ik u(w moeder) was.

Overigens zijn en waren uw moeder en u niet verplicht om de kosten te betalen, als u afstand zou doen van de erfenis. Gemeenten vragen het niettemin toch, omdat sommige erfgenamen het als een morele plicht zien.

Bovendien is het niet per definitie zo dat de gemeente een uitvaart alleen regelt omdat betrokkene geen geld en geen verzekering heeft. Soms zijn er geen emotionele banden meer met de overledene, zodat niemand de begrafenis kan of wil regelen. Maar soms heeft de overledene wel spaargeld, een aardig vermogen of een eigen huis en dergelijke, die erfgenamen dan erven. In dat soort gevallen is het natuurlijk heel logisch dat de gemeente vergoeding van haar kosten vraagt. En zal dat dan ook geen probleem zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Zoals over het aanwezig zijn van nabestaanden bij een uitvaart door de gemeente:



TIP
Voor meer informatie over een begrafenis of crematie in Delft, zie Uitvaart Delft.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder