Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Beslag op bankrekening overleden moeder 1

23 mei 2018

Vraag nummer: 55080

Geachte heer Putten,

Ik heb een vraag voor u over een gemeentelijke uitvaart. Ik wil graag van u weten of de gemeente beslag mag leggen op al het geld van de rekening van mijn moeder die overleden is. Mijn moeder is door de gemeente begraven dit is gebeurd omdat mijn broer en ik niet bij haar spaargeld terecht konden. Een kennissen heeft toen contact opgenomen met iemand van de gemeente en die heeft de betaalrekening van mijn moeder geblokkeerd. Ik had aan degene gevraagd hoeveel de uitvaart via de gemeente kost hij zei € 5000 a' 6000 euro. De spaarbank rekening van mijn moeder is geblokkeerd daar stond een bedrag op en op haar betaalrekening stond ook een bepaald bedrag en die twee bedragen samen opgeteld is iets meer dan € 6000. Ik vraag me af of de gemeente zomaar het geld mag houden dat over is. En ik moet ook de belasting gaan terug betalen, wat vooruit betaald is aan huurtoeslag en zorgtoeslag, want de betaalrekening van mijn moeder is geblokkeerd er kunnen geen bedragen meer afgeschreven worden. Alles wat binnenkomt gaat naar de gemeente toe. Ik moet nu teveel aan huurtoeslag en zorgtoeslag gaan terug betalen. Ik vind dit niet eerlijk dat de gemeente dit zomaar kan doen. Ik heb contact opgenomen met degene die de uitvaart van de gemeente heeft geregeld en hij zegt dat wij de rekeningen moeten gaan betalen als nabestaande KLOPT DIT WEL,HEBBEN MIJN BROER EN IK VERDER GEEN RECHT OP HET GELD OMDAT DE GEMEENTE DE UITVAART MET HET GELD OP DE REKENINGEN VAN MIJN MOEDER GAAT BETALEN. IK ONTVANG GRAAG UW REACTIE HIEROVER

Met vriendelijke groet,

Norma Viente

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het recente overlijden van uw moeder.

Het is vreemd dat de gemeente de uitvaart van uw moeder organiseert, terwijl uw moeder blijkbaar een zoon en dochter heeft. Er zou volgens u voldoende geld zou zijn om als zoon en dochter de uitvaart te betalen. Dan snap ik niet dat u het zelf niet deed. Maar dat terzijde. Misschien is er een heel goede reden voor.

Ja, de gemeente mag de rekeningen van de overledene wiens uitvaart zij regelt, blokkeren. Zij heeft wettelijk het recht om de kosten van de uitvaart op geld en goederen van de overledene te verhalen. Als geld en goederen onvoldoende zijn, kan de gemeente bij de erfgenamen aankloppen. Als er geen erfgenamen zijn, bij de kinderen.
Nadat de kosten van de uitvaart, inclusief de eigen uren van de gemeente, verrekend zijn, kan het beslag worden opgeheven. Het restant van de gelden is voor de erfgenamen.

Terzijde: vaak is het voor kinderen goedkoper om zelf een eenvoudige budgetbegrafenis of budgetcrematie te regelen dan om het aan de gemeente over te laten.

Zie andere vragen over het verhalen van de kosten van de uitvaart door de gemeente in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Zie ook: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschift:
Zie vervolg vraag nummer 55081 en vraag nummer 55113.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder