Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Nav procedure bij lijkvinding (vorige vraag)

1 april 2003

Vraag nummer: 2139 (oude nummer: 2542)

Tue, 1 Apr 2003 11:02

Geachte heer Van der Putten,

Allereerst bedankt voor uw snelle reactie op mijn vraag van gisteren. Toch heeft uw antwoord nog een aantal vragen bij mij opgeroepen.

Een aantal maanden geleden werden wij nl. geconfronteerd met een treinongeval waarbij een man van Oost-Europese afkomst betrokken was. Wij werden benaderd door een plaatselijke begrafenisondernemer. Omdat de overledene beschikte over een identiteitsbewijs, werd via de ambassade de familie in kennis gesteld. Bijna twee weken verstreken voordat duidelijk werd - vanuit de ambassade - wat er met de overledene moest gebeuren. Omdat luchtvervoer niet mogelijk zou zijn werd uiteindelijk besloten - begrafenisondernemer in overleg met de ambassade - dat de overledene uiteindelijk over land vervoerd zou worden naar zijn familie.

1. Waarom was luchtvervoer in dit geval niet mogelijk?

2. Stel dat in eerste instantie uitgegaan wordt van transport naar het buitenland en de overledene in een zinken kist wordt gelegd. Als om de een of andere reden - bv. op aanwijzen van familie - besloten wordt dat de overledene alsnog in Nederland gecremeerd moet worden, moet de begrafenisondernemer dan zorgen voor omkisting?
3. Ook ongeacht de staat van ontbinding?

Tijdens een bezoek en rondleiding aan het crematorium werd mij in ieder geval duidelijk dat een zinken kist niet mee 'verbrand' mag worden.

Met vriendelijke groet,
Sandra Trienekens

Antwoord:

Geachte mevrouw Trienekens,

Ik ga graag op uw nadere vragen in, maar stel wel even vast dat uw casus niets met lijkvinding, in welke (praktijk)betekenis van het woord ook, in uw vorige vraag van doen heeft. Dit voor een goed begrip ook bij andere lezers, die anders de link tussen de kop van deze vraag en de inhoud niet kunnen leggen.

De casus van een bij een treinongeval omgekomen buitenlandse man heeft niets met lijkvinding van doen. De enige overeenkomst is, dat het enige tijd duurde voordat nabestaanden zijn opgespoord.

Goed, over naar uw vragen.

1. Ik heb geen idee waarom luchtvervoer in dit geval niet mogelijk was. Ik zie geen enkele wettelijke belemmering. Ik kan als enige verklaring bedenken dat de nabestaanden het te duur vonden.

2. Ja, de begrafenisondernemer moet dan voor omkisting zorgen. Crematoria accepteren geen zinken kisten. Ze betalen een fortuin aan allerhande filterinstallaties voor hun crematoria om aan milieunormen te voldoen en ze zouden wel gek zijn als ze zelf die waanzinnig dure filters willens en wetens gaan 'vullen' met zink. Bovendien denk ik dat zink niet goed is voor de ovens. Ik weet niet hoe het smelt en plakt, maar ik kan me voorstellen dat men dat niet wil.
Overigens accepteren ook steeds meer begraafplaatsen geen zinken kisten. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen adviseert hun leden om ze te verbieden. Want in de grond is een zinken kist een flinke hindernis voor een goede lijkvertering.

3. Ja, er moet worden omgekist ongeacht de staat van ontbinding. Maar u moet zich realiseren dat slachtoffers van ernstige verkeersongevallen, waarbij een lichaam erg verminkt kan zijn, nooit 'zomaar' in een kist of in een koelcel worden gelegd. Ze zijn goed verpakt. Daar zijn lijkzakken of bodybags voor; van die hoezen die je ook vaak in misdaadfilms ziet, als met een dramatisch muziekje de rits wordt gesloten. Bij het omkisten haal je in feite dus een speciale hoes met inhoud uit de kist. Je komt niet aan het lichaam, ook al blijft het een vervelende klus.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals bijvoorbeeld: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder