Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Info over overlijden

19 februari 2015

Vraag nummer: 41549

Beste,
ik stel u deze vraag in naam van een poolse vriendin die in Italie woont en waarvan onlangs haar zus wonende en werkende in Nederland is overleden.
Zij hebben dit vernomen via een vluchtig telefoontje van een goede vriendin van de overledene.
Echter werd niet vermeld waar ze is overleden, hoe of wat, de betreffende dame was al lange tijd ziek en erg in de war en heeft haar testament op strefbed verandert met een nieuwe notaris en erfgename is haar vriendin. Nu is dat niet het probleem, wel wilt men weten hoe het allemaal verlopen is, zij had haar lichaam beschikt voor de wetenschap maar het instituut heeft dat niet kunnen aanvaarden en is dus zo ineens gecremeerd, verdwenen.
Zij hebbben geporbeerd contact te zoeken met deze notaris en met vriendin overledene maar krijgen geen antwoord. Wel hebben zij in middels de overlijdingsakte mogen ontvangen via de bij hun bekende notaris.
Wat moeten zij doen om te weten wat er nu precies is gebeurd, zodat zij dit kunnen afsluiten?
Moeten zij de eerste notaris inschakelen om te weten hoe of wat of kan dat allemaal maar zo, zonder familie in te lichten het lichaam te cremeren

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de zus van uw Poolse vriendin al lange tijd ziek was, ligt het in de rede daar ze uiteindelijk aan die ziekte overleden is. Althans, als het bijvoorbeeld kanker was of een andere slopende ziekte. Niet als ze een gebroken been had.

Misschien kan uw vriendin alsnog de vriendin van haar zus vragen om meer informatie. Of andere vrienden of bekenden. Of de huisarts. Als de huisarts de schouw gedaan heeft of als de vriendin in een ziekenhuis is overleden, zal de behandelend arts de doodsoorzaak in het medisch dossier hebben genoteerd.

Het is in elk geval niet zo dat de doodsoorzaak op een centraal punt in Nederland wordt geregistreerd. Ik kan u dus geen telefoonnummer of een adres van een landelijke instantie geven om contact mee op te nemen. Op de formele verklaring van overlijden, nadat een arts de lijkschouwing heeft gedaan, die aan de gemeente wordt afgegeven staat niet vermeld wat de doodsoorzaak is. Dat is een medisch geheim, daar heeft de gemeente niets mee te maken. Wel wordt die informatie - anoniem - doorgegeven aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar omdat alles anoniem is, is niet van een persoon te achterhalen wat de doodsoorzaak is.

Alleen de huisarts van betrokkene - of een ziekenhuis als iemand daar behandeld en overleden is - kan globaal vertellen wat er aan de hand was.
Een notaris weet hier niets over en kan er dus niets over vertellen. Misschien weet hij wel wie de huisarts was.

Dat iemand een lichaam bestemd heeft voor de wetenschap, betekent nog niet dat een instituut het lichaam aanneemt, als iemand overlijdt. Het aanbod is groter dan de vraag. Men moet dit soort dingen ook altijd vooraf regelen. Maar ook dan is er geen garantie.
Zie de opmerkingen daarover bij vragen in de subrubriek 'Ter beschikking wetenschap' van de hoofdrubriek 'Overige onderwerpen' links op uw beeldscherm.

Ik kan natuurlijk weinig commentaar geven op de verzuchting dat de zus gecremeerd is zonder de familie in te lichten. De vriendin van de overledene heeft uw vriendin in Italiƫ gebeld. Die had de vriendin haar van alles kunnen vragen en ze had naar Nederland kunnen reizen. Blijkbaar waren de banden van de overledene met haar familie in Polen of haar zus in Italiƫ niet zodanig dat zij hen met de uitvaart wilde belasten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder