Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verschil gemeentelijke aula en rouwcentrum


24 augustus 2009

Vraag nummer: 6808  (oude nummer: 13635)

Hallo,

Kan u mij vertellen wat nu precies het verschil is tussen een reguliere gemeentelijke aula en een rouwcentrum. Is dat vooral een juridische kwestie of heeft het ook te maken met opbarings-mogelijkheden ed.

Alvast bedankt

M. Booij

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen verschil tussen een (al dan niet gemeentelijke) aula en een rouwcentrum, althans niet vast en altijd geldend. Er is in ieder geval geen juridisch verschil dat verschil maakt voor de mogelijkheden van opbaring.

De termen 'aula' en 'rouwcentrum' hebben geen vaste definities, die een bepaalde status aangeven.

Een aula is gewoonlijk een gebouw op een begraafplaats of crematorium, terwijl een rouwcentrum gewoonlijk een bedrijfsgebouw van een uitvaartonderneming is. Dat kan in de buurt van een begraafplaats of crematorium liggen, zelfs er op, maar staat meestal elders.
Een rouwcentrum kan worden gebruikt voor het bewaren van een overledene en voor dagelijks bezoek van nabestaanden. Een aula wordt in de regel alleen gebruikt voor de afscheidsdienst, voorafgaande aan de begrafenis of crematie.

Een overledene (tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens een afscheidsdienst) opbaren mag men overal. Zowel in een aula als een rouwcentrum, als thuis of in een verenigingsgebouw.

Iets anders is het, als men een overledene niet alleen (tijdelijk) wil opbaren, maar een of een aantal dagen wil bewaren. Dan is meestal een koelruimte nodig en voor die koelruimte is een vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig. Voorts speelt dat het gedurende langere tijd bewaren van een overledene een soort gebruik van een gebouw is, dat onderworpen kan zijn aan regels van een bestemmingsplan. Dat kan van gemeente tot gemeente en binnen een gemeente zelfs van bestemmingsplan tot bestemmingsplan verschillen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >