Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verschil gemeentelijke aula en rouwcentrum

24 augustus 2009

Vraag nummer: 6808 (oude nummer: 13635)

Hallo,

Kan u mij vertellen wat nu precies het verschil is tussen een reguliere gemeentelijke aula en een rouwcentrum. Is dat vooral een juridische kwestie of heeft het ook te maken met opbarings-mogelijkheden ed.

Alvast bedankt

M. Booij

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen verschil tussen een (al dan niet gemeentelijke) aula en een rouwcentrum, althans niet vast en altijd geldend. Er is in ieder geval geen juridisch verschil dat verschil maakt voor de mogelijkheden van opbaring.

De termen 'aula' en 'rouwcentrum' hebben geen vaste definities, die een bepaalde status aangeven.

Een aula is gewoonlijk een gebouw op een begraafplaats of crematorium, terwijl een rouwcentrum gewoonlijk een bedrijfsgebouw van een uitvaartonderneming is. Dat kan in de buurt van een begraafplaats of crematorium liggen, zelfs er op, maar staat meestal elders.
Een rouwcentrum kan worden gebruikt voor het bewaren van een overledene en voor dagelijks bezoek van nabestaanden. Een aula wordt in de regel alleen gebruikt voor de afscheidsdienst, voorafgaande aan de begrafenis of crematie.

Een overledene (tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens een afscheidsdienst) opbaren mag men overal. Zowel in een aula als een rouwcentrum, als thuis of in een verenigingsgebouw.

Iets anders is het, als men een overledene niet alleen (tijdelijk) wil opbaren, maar een of een aantal dagen wil bewaren. Dan is meestal een koelruimte nodig en voor die koelruimte is een vergunning op grond van de Wet milieubeheer nodig. Voorts speelt dat het gedurende langere tijd bewaren van een overledene een soort gebruik van een gebouw is, dat onderworpen kan zijn aan regels van een bestemmingsplan. Dat kan van gemeente tot gemeente en binnen een gemeente zelfs van bestemmingsplan tot bestemmingsplan verschillen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder