Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hoe wordt ik een goeie lijkschouwer?


11 december 2016

Vraag nummer: 48596

hallo ik ben kaylie wels ik zit in groep 8 op de basisschool margaretha in arnhem ik heb een project en die doe ik over lijkschouw want ik wil later graag patholoog anatoom worden of dit beroep voor mijn project moest ik weten wat voor opleiding je hier voor moest doen want ik ben nou bij het hoofdstuk opleing en ik ben bijna bij het hoofdstuk interview dus mijn vraag eigenlijk aan u is wat voor opleiding moet je doen als je lijkschouwer wilt worden en of ik gelijk per email een interview met u mag het zijn circa 8 vragen.
mvg kaylie

Antwoord:

Beste Kaylie,

Ik ben Willem en ik weet alleen iets over de wetten en regels voor begraven en cremeren. Een van die regels is dat een arts de overledene moet schouwen. Niet om vast te stellen of iemand dood is; dat kan iedereen vaststellen. Maar om te kijken of iemand een natuurlijke dood is gestorven (door ouderdom of ziekte) of een niet-natuurlijke dood (door een ongeluk of geweld). Bij een niet-natuurlijke dood wordt bekeken of de dood het gevolg kan zijn van strafbare handelingen. Dan gaat de politie onderzoek doen.

Elke arts kan een overledene schouwen, maar er is ook een deel-opleiding forensische geneeskunde. Om patholoog anatoom te kunnen worden moet een basisarts nog een aantal jaren doorstuderen.

Ik ben geen arts en zeker geen lijkschouwer, dus het heeft geen zin mij vragen over de opleiding te stellen. Ik stel voor dat je zelf contact opneemt met de afdeling Pathologie van het ziekenhuis Rijnstate. Daar werken 8 pathologen. Ik denk dat die het best leuk vinden als je hen wilt interviewen.

Ik attendeer je er graag op dat op de site Uitvaart.tv diverse filmpjes staan van forensische artsen. O.a. over de werkzaamheden van een forensisch arts, die veel breder zijn dan alleen de lijkschouw:


Typisch werk van een patholoog is het ontleden van mensen. Zie daarover in de video-adviesrubriek: Infotheek > Reportages > Uitvaartvoorlichting.
Een film over het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap na overlijden (ontleding).


Met vriendelijke groet,

mr Willem van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >