Wie betaalt de uitvaart?
2 oktober 2002
Vraag nummer: 1231 (oude nummer: 1572)
Wed Dec 2 14:06:58 1998
in welk art. in het BW is bepaald dat de uitvaartkosten door de kinderen dienen te worden betaald en staat dit los van de persoon welke daadwerkelijk opdracht geeft ?
m.vr.gr.
Desiree
Antwoord:
Wed Dec 2 22:19:11 1998
Geachte mevrouw,
In eerste instantie is de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart volledig verantwoordelijk voor de betaling. Met hem gaat de uitvaartverzorger een contract aan. Pas wanneer deze persoon niet betaalt, kan de uitvaartverzorger ook andere personen aanspreken, op grond van zaakwaarneming.
Als helemaal niemand de begrafenis of crematie regelt, komt de gemeente in actie. In artikel 22 Wet op de lijkbezorging staat dat de gemeente de kosten van lijkbezorging kan verhalen op bloedverwanten, die daartoe verplicht zijn krachtens de artikelen 391-396 van Boek I van het Burgerlijk Wetboek (dat uit meerdere 'Boeken', zeg maar 'grote delen' of 'hoofdstukken' bestaat. Boek I behandelt allerlei zaken op het terrein van het personen- en familierecht).
Dat geldt niet (!) zonder meer voor de uitvaartondernemer, want die heeft primair een relatie met zijn opdrachtgever. Hij kan niet 'zomaar' de bloedverwanten aanspreken, maar moet eerst de opdrachtgever aanspreken. Daarom is voor de uitvaartverzorger een goed contract in de vorm van een schriftelijke opdrachtbeschrijving, met een handtekening en naam/adres van de opdrachtgever van belang, evenals goede algemene voorwaarden.
Pas als die opdrachtgever weigert te betalen of failliet is of zoiets, dan kan men bij wijze van vangnet de bloedverwanten aanspreken die overigens in het BW staan genoemd.
Eerst is er sprake van vertegenwoordiging (artikel 6 van Boek 6 BW (dat wordt aangeduid als art. 6:6 BW) door de opdrachtgever van de erfgenamen en bloed- en aanverwanten. Voorts is het zo dat de kosten van lijkbezorging een bevoorrechte vordering zijn, die voorgaat op een openstaande rekening van de melkboer of van de schilder (art. 288 van Boek 3 BW).
Een familielid kan zich m.i. in redelijkheid niet aan die vordering wegens zaakwaarneming onttrekken, omdat men een onderhoudsverplichting had, die zich ook uitstrekt tot en met de lijkbezorging naar mag worden aangenomen, ook al staat dat niet met zoveel woorden in de wet (artikelen 392-396 van Boek I van het BW).
Duidelijkheid is hier overigens niet over. Er is geen rechtsgeleerde literatuur over de onderhoudsverplichting. Er is ook geen specifieke jurisprudentie over. Natuurlijk wel gewone vorderingen in 'gewone' zaken, maar niet speciaal over het via zaakwaarneming erbij betrekken van andere nabestaanden.
Voorts merk ik op dat personen die niet over eigen geld beschikken om de kosten van de uitvaart van echtgenoot, vader/moeder, kind etc. te voldoen, een beroep kunnen doen op bijstand. Daar is wel jurisprudentie over.
Maar u moet het dus primair zoeken in artikel 6:6 BW.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
2 december 1998
Zie over de betaling van kosten in deze adviesrubriek ook de vragen "Nota's grafrechten" van 4 maart 1998, "Betalingsregeling" van 17 maart 1998 en "Wie betaalt de uitvaart?" van 28 juli 1998.