Uitvaartkosten voor rekening opdrachtgever of weduwe?
18 juni 2011
Vraag nummer: 24730 (oude nummer: 16817)
Geachte,
Mijn vader is vorig jaar oktober overleden na een jaar en zwaar ziektebed. Kort nadat mijn vader een hartinfarct had gehad heeft zijn vrouw onze vader door de politie laten oppakken wegens bedreiging. Echter gaf de politie in deze zaak zelf aan dat niet de vrouw maar onze vader slachtoffer is geweest in deze aangifte.
Kort hierop heeft de vrouw een echtscheiding aangevraagd.
Gezien zijn ziekte hebben zijn kinderen deze echtscheiding op zich genomen waarin wij enorme tegenwerking kregen van de vrouw.
Onze vader kreeg tijdens zijn ziektebed een schrijven van de rechtbank dat hij zijn woning niet meer in mocht. De boedelscheiding werd door de vrouw en haar advocaat uitgesteld omdat (zo omschreven in de brief van de advocaat) ze niet wisten hoe lang mijn vader nog te leven had.
Tevens het schrijven ontvangen dat wij (de kinderen) geen contact meer met haar mochten opnemen.
Toen onze vader overleed, bleek het telefoonnummer van de vrouw niet meer te werken en was ze voor ons niet bereikbaar. Om toch de uitvaart in werking te zetten ben ik als dochter zijnde uiteindelijk de opdrachtgever geworden. UIt de verzekering bleek dat mijn vader onderverzekerd was en ik ongewenst voor een bedrag van 1400,- kwam te staan.
Mijn vader heeft geen kapitaal, echter wel een nalatenschap van de inboedel nagelaten.
Kunnen wij in deze de kosten die voor mijn rekening zijn gekomen verhalen op de vrouw? Noch de echtscheiding noch de boedelscheiding zijn in deze rondgekomen, waardoor de vrouw nu weduwe is?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Als opdrachtgever van de uitvaart van uw vader moet u de rekening van de uitvaartonderneming betalen. Maar u hebt recht op verrekening met de nalatenschap (inboedel). Als erfgenaam hebt u sowieso recht op (een deel van) de inboedel, lijkt mij.
Bij echtscheidingen ligt het soms gecompliceerd vanaf welke datum bepaalde kosten voor de ene (ex)echtgenoot zijn, of nog voor de echtgenoten samen. Dat kan in dit geval de advocaat van uw vader beoordelen; ik kan dat van een afstand zonder de zaak te kennen niet zien.
Ik zou in uw geval contact opnemen met de advocaat van uw vader en bespreken of en hoe deze vordering op de inboedel op de vrouw te verhalen is. Sowieso hebt u samen met andere kinderen recht op (misschien de helft van) de nalatenschap, lijkt mij.
Misschien hebt u recht op gefinancierde rechtsbijstand (dat kan die advocaat u meer over vertellen) of hebt u een rechtbijstandsverzekering, die u kan helpen.
Ik wens u graag veel succes.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten