Regelen begrafenis (van ouder) bij minderjarige kinderen
21 juli 2009
Vraag nummer: 6730 (oude nummer: 13471)
MIjne dames en heren,
Ik ben gescheiden en heb één kind. Mijn ex is hertrouwd en weer gescheiden en heeft uit dit huwelijk ook een kind. Wat gebeurt er nu als zij komt te overlijden en niets geregeld heeft. Ze heeft een eigen woning die voor meer dan 100 % met hypotheek is belast. Bij haar overlijden zullen alleen maar schulden overblijven. Beide kinderen zijn minderjarig, waardoor zij vertegenwoordigd moeten worden door hun wettelijke vader. De erfenis zal dan wettelijk beneficiair aanvaard worden. Als er geen geld is, en geen familielid wil de kosten dragen, dan zal de gemeente dit moeten doen. De kinderen zijn minderjarig, maar kan de gemeente de kosten dan toch nog bij de minderjarige kinderen verhalen (lees: bij de vaders van de minderjarige kinderen?). Verder vraag ik mij af wie er nu wettelijk als eerste in aanmerking komt voor het regelen van een begrafenis. Is dat in dit geval de minderjarige kinderen en daarna degene die zich aanmeld en de kosten in eerste instantie betaalt. En als een derde de uitvaart regelt, en weet dat er geen geld is, is deze persoon dan ook gebonden aan een maxinum bedrag voor de uitvaart. Het zou mijns inziens onredelijk zijn dat de minderjarige erfgenamen extra belast worden voor een dure uitvaart.
Kunnen de vaders van de als een derde de uitvaart regelt, en weet dat er geen geld is, is deze persoon dan ook gebonden aan een maxinum bedrag voor de uitvaart. (om het bovenstaande probleem voor te zijn)? Ook als de moeder niet mee wil werken! Kan de moeder tot medewerking worden gedwongen?
Ik ga ervan uit dat moeders nog lang van het leven mag genieten, maar maak mij toch wel zorgen om de financiele situatie bij mijn ex. En verder wil ik mijn minderjarige dochter wel beschermen tegen iets dat kan gebeuren.
Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
XX
Antwoord:
Geachte heer,
Als niemand in de omgeving van de overledene (familie of vrienden) de uitvaart regelt en betaalt, zal de gemeente in actie moeten komen. En zal de gemeente inderdaad een vordering hebben op de minderjarige kinderen.
Als deze kinderen uit het afwikkelen van de nalatenschap geen positief saldo over houden, is het niet zo dat de vaders van deze minderjarige kinderen aansprakelijk zijn. Dan valt er gewoon voor de gemeente niets te halen.
De wet heeft nadrukkelijk geen regeling voor wie "als eerste in aanmerking komt voor het regelen van een begrafenis". Dat laat men over aan wie zich geroepen voelt om de begrafenis of crematie te regelen.
Als een derde de uitvaart regelt en weet dat er geen geld is, is deze persoon niet ook gebonden aan een maximum bedrag voor de uitvaart. Hij of zij neemt dan persoonlijk een risico dat er geen mogelijkheid voor verhaal van de kosten is.
Ja, de vaders van de minderjarige kinderen kunnen een uitvaart- of levensverzekering afsluiten op het leven van de vrouw/moeder. Daar hoeft die moeder niet aan mee te werken; ze hoeft er zelfs niets van af te weten.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten