Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Reactie op: Kosten graf (vraag 469)

10 november 2002

Vraag nummer: 1491 (oude nummer: 1850)

Sun, 10 Nov 2002 00:54

Kosten graf (vraag 469) was voor mij een interessant stukje om te weten.

Stel dat mijn ouders overlijden, wat is het beste manier om niet voor zulke kosten op te draven zoals voor een graf?

Moet ik ze laten cremeren? (Uiteraard alleen als het hun eigen wil was). En is dat beter?

Als ze toch begraven willen worden, kan ik er dan niet onder die kosten uit? Niemand heeft erom gevraagd dat ze ook de kosten voor het graf van zijn/haar grootouders te betalen. Want men zal wel geen zin hebben om voor 20 of 50 jaar te willen betalen.
Ik vind het eigenlijk absurd dat de gemeentes voor zolang de mensen moeten laten betalen.
De kosten zullen wel absurd hoog zijn.

Ook vind ik dat het beter is dat men bijv. 2 jaar voor het graf betaalt ipv 20 of 50 jaar (afhankelijk van de gemeente). En dan vervolgens de overledenen ergens anders te plaatsen (of alsnog te cremeren).

Mvg,

Ronald Loonen.

Antwoord:

Geachte heer Loonen,

Er zijn twee soorten graven: het zogenaamde algemene graf en het zogenaamde eigen graf. Het algemene graf is een graf voor 10 jaar; men wordt er in de regel met vreemden in begraven, maar er zijn ook begraafplaatsen die algemene graven voor 1 persoon uitgeven. De kosten van een algemeen graf bedragen, afhankelijk van de gemeente of de kerk of andere eigenaar (de verschillen kunnen lokaal/regionaal groot zijn, overigens ook voor eigen graven) tussen de 300,- en 650,- Euro.
De kosten van een crematie zijn ongeveer 550,- tot 600,- Euro.
Voor de (relatief lage) kosten hoeft men dus niet voor een crematie te kiezen. En ook de kosten van een klein monumentje op een algemeen graf hoeven niet hoger te zijn dan de kosten van een urn om een asbus in te bewaren.
Een voorbeeld van een begraafplaats die een 1-persoons algemeen graf uitgeeft voor 500,- Euro is de Natuurbegraafplaats Bergerbos.

De houders van begraafplaatsen en van crematoria hebben hun tarieven zo gesteld, dat de kosten van een begrafenis (in een algemeen graf) of van een crematie (zonder het bewaren van de asbus in een columbarium of urnengraf) elkaar nauwelijks ontlopen. Dit, om een principiële keuze voor begraven of cremeren niet door de kosten te laten beïnvloeden.

De kosten van een eigen graf liggen in de regel een stuk hoger, maar het gaat dan meestal ook om ruimte voor 2, 3 of soms 4 personen. En voor een langere termijn. Als men per persoon per jaar gaat rekenen, is het niet duurder dan een algemeen graf. Wat een eigen graf wél duurder maakt, is het grafmonument, dat meestal veel groter en duurder is. Maar men kan ook voor iets heel eenvoudigs kiezen.
Maar ook het bijzetten van een asbus kost geld.

In het geval van vraag 469, lag de zaak anders. Daar had men als erfgenaam te maken met verplichtingen uit het verleden. Een erfenis kan behalve lusten nu eenmaal ook lasten omvatten.

Er is geen mogelijkheid om bijvoorbeeld 2 jaar voor een graf te betalen. Men moet wettelijk nu eenmaal minimaal 10 jaar begraven blijven. Een lichaam ontbindt in de grond vanwege de beperkte aanwezigheid van zuurstof nu eenmaal langzaam, in ieder geval niet binnen 2 jaar. Voor skelettering is een periode tussen de 5 en 10 jaar nodig.

mr W.G.H.M. van der Putten

10 november 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder