Overgeleverd aan de willekeur van de uitvaartondernemer? (hoge rekening)
9 november 2002
Vraag nummer: 1485 (oude nummer: 1843)
Mon Jun 11 16:07:54 2001
Enkele weken geleden is mijn vader plotseling overleden. Buiten het onmetelijke verdriet waar je door getroffen wordt, zijn er de administratieve afwikkelingen die moeten gebeuren. Zo werden wij ook 'overvallen' door een gepeperde rekening van de uitvaartondernemer. Het was geen extravagante uitvaart, maar een crematie zoals die in Limburg als standaard wordt gezien. Geen volgauto's, een boeket van mijn moeder, kinderen en kleinkinderen en een koffietafel (soep, broodjes en vlaai voor 100 personen) Mijn vader is gestorven in het plaatselijk ziekenhuis en 5 dagen opgebaard bij de ondernemer.
Hij komt in een urn thuis bij mijn moeder, dus geen grafrechen. Wij kregen een rekening gepresenteerd van fl. 13.000,--. Is dit een reëel bedrag??
Alvast bedankt voor uw reactie.
Elly
Antwoord:
Mon Jun 11 23:09:03 2001
Geachte mevrouw,
Het is moeilijk om te beoordelen of een rekening reëel is of niet. Vooral als er ook een koffietafel is.
De kosten van een gemiddelde begrafenis (zonder kosten graf en grafsteen) en een crematie zijn op dit moment iets meer dan fl. 8.000,-. Daar heb je geen extravagante uitvaart voor; de meeste mensen houden het eenvoudig. Het zou me dus niet verbazen als bij u de kosten van de uitvaart zoals verzorging van de overledene, opbaring, diverse transporten (van ziekenhuis naar rouwkamer, van rouwkamer naar crematorium), crematie, tijdsbeslag personeel e.d. in deze orde van grootte zouden zijn. Een kist kan soms iets duurder zijn dan gemiddeld. Ook rouwadvertenties in de krant kunnen soms wat duur uitvallen.
Soms zijn er kosten van een zangkoor in de kerk. Bij rouwbezoek in het uitvaartcentrum moet er personeel aanwezig zijn, etc. etc. Er kunnen zoveel kostenelementen zijn, die op zich niet hoog zijn, maar bij elkaar toch een fiks bedrag opleveren.
Dan was er een koffietafel voor zo'n 100 mensen. Ik denk dat dat toch ook al gauw fl. 40,- per persoon kan zijn, misschien ook wel fl. 50,-. Een kopje soep kost zo'n fl. 8,- tot fl. 10,-, een paar broodjes fl. 2,50 of 3,- per stuk, paar kopjes koffie idem, vlaai fl. 5,-, als er gedekt wordt kost het een beetje extra.
Het moet ruim voorhanden zijn, want je kunt niet zeggen dat de broodjes op zijn. Misschien was er keuze in vlees en kaassoorten, waarmee men zelf kon beleggen; dan zit je toch al snel aan die 5 tientjes per persoon.
U moet ook niet vergeten dat een zaal in gereedheid moet worden gebracht, er voldoende personeel moet zijn en natuurlijk ook de hele boel weer opgeruimd moet worden. Je bent geneigd te onderschatten dat 'een kopje soep en wat broodjes' toch best flink wat kost. Het is heel wat anders of je dat thuis voor 4 mensen maakt, of een zaal in gereedheid brengt voor 100 gasten en in en buiten de keuken flink wat personeel hebt lopen.
Al met al heb ik de indruk dat fl. 13.000,- best een reëel bedrag kan zijn.
Ik adviseer u om in ieder geval een gespecificeerde rekening te vragen. Dan kunt u in ieder geval zien waar de kosten naar toe zijn gegaan.
En verder kan ik me best voorstellen dat u schrikt van de kosten. Maar ja, doodgaan is nu eenmaal erg duur (voor de nabestaanden). Er komt veel bij kijken en er zitten veel arbeidsuren van veel mensen in.
Men realiseert zich dat vaak onvoldoende. Ik kan alleen maar zeggen dat ik er niet van opkijk als ik hoor dat een uitvaart met koffietafel fl. 13.000,- kost. Ik denk dat het een tamelijk gemiddeld bedrag is.
mr W.G.H.M. van der Putten
11 juni 2001