Kosten vriendin/kinderen verhalen vervolg; loonbeslag?
14 december 2005
Vraag nummer: 4173 (oude nummer: 7059)
Bedankt voor uw antwoord op mijn vraag (nummer 7058).
Maakt het nog iets uit dat wij de nalatenschap benificiar hebben aanvaard (via de notaris). Verder is het banksaldo wel bekend en zijn er wel papieren (zij het niet compleet en soms niet recent) overhandigd. Kan een uitvaartcentrum loonbeslag leggen of kan dat alleen via een deurwaarder? Zou de wet trouwens niet eens aangepast moeten worden en iedereen verplichten zichzelf te verzekeren voor een uitvaart, want ik lees hier te veel schrijnende verhalen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Een uitvaartcentrum kan wel loonbeslag laten leggen, maar alleen na een rechterlijk vonnis. En het uitvaartcentrum heeft niets met de kinderen te maken, maar met de vriendin die opdrachtgever was.
U moet het zich zo voorstellen. De uitvaartonderneming stuurt de rekening naar de vriendin. De vriendin betaalt niet. De vriendin zegt wellicht "Ga maar naar de kinderen/erfgenamen". Dan zegt het uitvaartcentrum "Daar hebben we niets mee te maken, u bent onze opdrachtgever, niet de kinderen en/of erfgenamen. U kunt uw kosten zelf op de erfgenamen verhalen". En dan heeft het uitvaartcentrum gelijk. Vriendin betaalt nog steeds niet. Uitvaartcentrum naar de rechter. Vriendin wordt veroordeeld tot betaling. Vriendin zegt geen geld te hebben. Dan behoort vervolgens loonbeslag bij de vriendin, als ze een inkomen of uitkering heeft, tot de mogelijkheden.
Maar niet bij de kinderen.
Dat is alleen mogelijk een vervolgstadium als de vriendin bij de kinderen verhaal wil halen. En dan is er een civiele rechtszaak tussen vriendin en kinderen nodig. Welnu, laat ik kort zeggen dat de kosten van de rechtszaak de 5.000,- waar het om gaat, zeer waarschijnlijk zullen overschrijden. Dus... voor een verstandig mens heeft een rechtszaak geen zin.
Daarom gaf ik het advies dat ik eerder vandaag gaf: doe niets.
Een verplichte verzekering hebben we feitelijk al in Nederland, want we betalen belasting en als iemand het niet kan betalen springt de Sociale Dienst bij. Een apart verzekeringscircuit zou trouwens enorm duur zijn aan organisatiekosten. Dat is het spannen van het paard achter de wagen.
mr W.G.H.M. van der Putten