Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Geen contact met moeder die dood is maar wel opdraaien voor de koste va haar begravenis


8 juli 2018

Vraag nummer: 55585

goededag lezer

ik heb een vraagje. mn biologische moeder is anderhalve maand geleden dood gegaan. we kregen t als kinderen (ik en mn broertje) pas te horen na de crematie. zon 2 weken trug .want we hadden geen contact met mn moeder. we hebbe al afstand gedaan van de ervenis want we weten toch dat ze alleen schulden heeft gemaakt en ze was zwerver laatste maanden in haar leven blijkbaar. maar nu komt t: een man die blijkbaar haar vriend was die alles geregeld heeft in de eerste stantie. kwam er ook achter dat ik en mn broertje er waren en wil nu de begravenis kosten op ons te halen.. en ik verrek t eeuwig om voor een moeder te betalen die ik nooit heb gezien en terwijl ik nog steeds bezig met met schulden betalen die zei heeft gemaakt in mijn naam toen ik 15 a 16 was..kan ik er onder uit

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, u kunt er zeker onderuit. Uw broer ook.

U hoeft de kosten van de begrafenis van uw biologische moeder niet te betalen. De enige voorwaarde daarvoor is dat u formeel afstand doet van de erfenis. Dat kan door een formulier in te vullen bij de griffie van de rechtbank. Dat formulier kunt u vooraf downloaden en dan moet u persoonlijk naar de griffie (de administratie) van de rechtbank. Misschien moet u een (fotokopie van een) overlijdensakte van uw moeder meebrengen, dat weet ik niet precies. Maar wat nodig is kunt u vragen als u eerst de rechtbank belt.

U schijft dat u al afstand hebt gedaan van de erfenis. Maar ik weet niet of u dat op de goede manier heeft gedaan, bij de rechtbank.

Het afstand doen van de erfenis kost ongeveer 100,- euro. Ja, het kost geld. Maar anders kost het veel meer geld.
Het is verstandig om dat samen met uw broer te doen. Dan kunt u ook de kosten van 100,- delen. Als u het samen op 1 formulier doet, bent u samen maar 1 keer 100,- verschuldigd.

U kunt ook afstand doen via een notaris. Maar dan zijn de kosten hoger. De notaris doet per saldo hetzelfde: een formulier inleveren bij de rechtbank. Maar hij of zij wil er natuurlijk ook wat aan verdienen. Die kosten kunt u besparen.

Als u niet weet bij welke rechtbank u moet zijn, belt u gewoon de rechtbank in uw provincie om te informeren of u die of een andere moet hebben.

U mag trouwens wel blij zijn dat die vriend de begrafenis heeft geregeld. Als de gemeente het zou hebben gedaan, had u wel voor de kosten op moeten draaien. De gemeente kan namelijk wel kosten verhalen op kinderen, ook als die afstand van de erfenis hebben gedaan en ook als die hun moeder niet kenden.

Als u nog tijd over hebt, kunt u kijken naar eerdere vragen in de subrubriek 'Kosten uitvaart'.
Bijvoorbeeld vraag 45172 'Aansprakelijkheid voor kosten uitvaart vader'.

Ook in de lijst van 'Meest gestelde vragen'op de homepage van Juridisch advies staan relevante vragen zoals:
'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen';
'Aansprakelijkheid (begrafenis regelen maar niet aansprakelijk zijn voor eventuele schulden)';
'Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld)';
'Wie is verantwoordelijk voor kosten uitvaart?'.

En ook: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


De hoofdregel is dat kinderen de uitvaart van hun vader of moeder moeten betalen als zij zelf opdrachtgeven voor de begrafenis of crematie, of als zij erfgenaam zijn. Een uitzondering is er als de gemeente de uitvaart regelt, dan moeten de kinderen altijd de gemeente terugbetalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >