Failliet; werkgever wil uitvaart regelen
6 juni 2015
Vraag nummer: 42531
Een persoon gaat failliet. De bank, de belasting en een paar eisers laten beslag leggen op deze persoon zijn huis, auto enz.
Er is een makelaar geweest die het huis heeft getaxeerd enz. Het huis is nog niet verkocht.
De persoon in deze komt er na klachten achter dat hij een agressieve kankersoort heeft en niet zo lang meer heeft te leven.
Deze persoon wil niet dat zijn zus de uitvaart regelt en vraagt zijn oude werkgever dit te doen.
Als het huis en zijn bezittingen verkocht worden voor de waarde waar de makelaar het voor getaxeerd heeft is er niets aan de hand, dan zal er geld overblijven om de uitvaart te kunnen regelen volgens zijn wensen.
Maar als het huis een eind onder de waarde wordt verkocht is er een tekort.
De oude werkgever wil deze uitvaart wel regelen.
Moet de stervende dit regelen via de notaris, omdat de oude werkgever geen familie is?
Gaat hier het preferent zijn van de uitvaartkosten nog op?
Er is immers al beslag gelegd, maar het is nog niet verkocht en de stervende is dus nu nog eigenaar. (Kort samengevat wat is het financiƫle risico voor de opdrachtgever in deze.)
Met vriendelijke groet,
X (uitvaartverzorger)
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik kan de situatie zo niet beoordelen, want dan moet je echt weten wat er precies aan de hand is en waarom. En dan zit het probleem meer in de sfeer van het erfrecht, ook nog eens. Daar heb ik geen ervaring mee en geen kennis van zaken over.
Ik kan uit verhalen van derden wel zeggen dat je er niet op moet rekenen dat er nog geld uit de boedel komt. Als het huis niet snel normaal verkocht wordt en het wordt executoriaal door de bank gedaan, dan kan er een dramatisch verlies zijn. Ik hoorde recent van iemand met een huis van ruim 1.000.000 getaxeerd en voor 320.000 verkocht. Bij 'doorsnee' huizen is de markt misschien makkelijker, maar toch. Zoiets loopt zelden goed af, als er veel schuldeisers zijn.
Als beslag op zo'n beetje alles is gelegd, heb je weinig manouevreer-ruimte. Kan iemand dan bijvoorbeeld de notaris nog wel betalen?
De betreffende man kan in een codicil aangeven dat hij de wens heeft dat zijn uitvaart wordt geregeld door de werkgever en niet door familie. Dat is juridisch niet waterdicht omdat het eigenlijk bij testament moet, maar ja, een testament kost ook snel 500,-.
Het zou vreemd zijn als het codicil niet gerespecteerd zou worden.
Het is mooi als de werkgever dit wil doen en de uitvaart wil regelen, maar hij moet niet verwachten geld uit de boedel te krijgen. Er moet eerst geld over zijn en dan moeten de erfgenamen dat ook nog aan hem willen uitbetalen. Als erfgenamen/familie zich gepasseerd voelen en dwars gaan liggen, heb je een probleem. Dan kun je wel recht hebben, maar krijg je geen recht.
Het preferent zijn van uitvaartkosten speelt als u uw rekening direct bij de curator indient, maar niet als een vorige werkgever of iemand anders de kosten eerst betaalt en dan pas zijn vordering indient. Overigens zou ik u niet kunnen aanraden om een uitvaart te regelen, waarbij u uw rekening bij een curator indient. U weet niet of er nog voldoende geld is, los van wie of wat preferent is. Ik zou als ik u was geen risico willen lopen.
Als de voormalige werkgever een uitvaart wil regelen, is dat een mooi gebaar van hem. Maar hij moet er niet op rekenen nog iets van de kosten terug te krijgen.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl
TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).