Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aftrek uitvaartkosten

1 oktober 2002

Vraag nummer: 1201 (oude nummer: 1537)

Tue Nov 23 17:05:22 1999

Geachte heer,
Geldt de door staatssecretaris Vermeend beperkte aftrek van uitvaartkosten voor 1 persoon of voor een echtpaar?
Er is een beperking van een kapitaalverzekering. Geldt dat ook voor een naturaverzekering?

H. Storms

Antwoord:

Thu Nov 25 01:47:17 1999

Geachte heer of mevrouw Storms,

Ik heb bij het ministerie van Financiën wat gegevens opgevraagd, maar vandaag de verkeerde spullen gekregen. Wel over verzekeringen en kapitaalpolissen, maar voor het eigen huis, niet voor de uitvaart. Ik moet me met een antwoord daarom vooralsnog behelpen met een persbericht uit september.

Er is geen sprake van een beperkte aftrek van uitvaartkosten, zoals u stelt. Wat de kabinetsplannen inhouden, is dat uitvaartverzekeringen tot een bepaald bedrag, ƒ12.200,- zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing die in 2001 ingaat. Stel u zou een polis ter waarde van ƒ15.000,- hebben, dan moet per 1-1-2001 over ƒ2.800,- belasting worden betaald (het gaat om een vermogensbestanddeel wat in box 3 belast wordt) en wel 30% van het fictieve rendement van 4%. Dan hebben we het dus over ƒ33,60.

Wat ik mij nu afvroeg, en daarom belde ik Financiën, hoe men die waarde denkt te bepalen. Want volgens het bericht uit september uit een assurantie tijdschrift, gaat het zowel om natura- als om kapitaalpolissen. U weet, de naturaverzekering regelt de uitvaart, maar keert geen geld uit. Wat is dan de waarde van deze verzekering? Sommige kapitaalverzekeringen kunnen ook een niet bij voorbaat vastgesteld bedrag uitkeren bij overlijden. Wat is dan de waarde per 1 januari 2001? Moeten we een actuaris aan het werk zetten om te gaan berekenen of we wellicht ƒ33,60 belasting moeten betalen? Ik denk dat het in veel gevallen niet te berekenen is, of in ieder geval onderwerp van discussie is. Maar een verzekering hoger dan ƒ12.200,- zal niet zo vaak voorkomen. Alhoewel het wel verstandig zou zijn als het om een begrafenis gaat: de kosten van een eigen graf en een grafmonument kunnen behoorlijk oplopen.

Om wat concreter op uw vragen in te gaan: het gaat m.i. om een verzekering (of bedrag) per persoon. En het geldt zowel voor kapitaal- als naturaverzekeringen, tenminste als principe. Want hoe, daar stel ik nog vraagtekens bij.

Wel wil ik graag opmerken dat er ook verkeerde berichten de ronde doen. Zelfs op deze site staat een bericht op het prikbord dat de uitvaartKOSTEN beperkt worden. Zodat een kostbare uitvaart straks niet meer geheel aftrekbaar is. Dat is onjuist. Het Belastingplan 2001 heeft het alleen over verzekeringen; deze tellen tot een bedrag ƒ12.200,- niet mee in het bepalen van iemands vermogen; daarboven wel. Dat niet-meetellen is op zich niets nieuws. Ook nu hoeft men bij de aangifte vermogensbelasting geen uitvaartpolis als vermogensbestanddeel op te geven. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het bezit van een eigen graf. Dat is - fiscaal althans - geen geld waard.
Voor zover ik weet zijn de kosten van een uitvaart na 1-1-2001 gewoon aftrekbaar.* Ongeacht of ze ƒ2.500,- of ƒ25.000,- bedragen. Dat geldt ook voor de kosten van de asbestemming van en/of de kosten van een (urnen)graf. De kosten van een 'eeuwigdurend' eigen graf kunnen makkelijk ƒ25.000,- belopen; ik ken ook begraafplaatsen waar men ruim ƒ40.000,- voor een (meerpersoons) eigen graf betaalt. En dan kan een steen ook nog eens ƒ2.000,- tot ƒ20.000,- kosten.... Dat soort kosten zijn en blijven gewoon aftrekbaar.

mr W.G.H.M. van der Putten

25 november 1999

* aanvulling 2001: alleen de groep mensen die voor aftrek in aanmerking komt is beperkt. Vroeger kon men de kosten van de uitvaart van zijn ouders van de inkomstenbelasting aftrekken. Nu niet meer. Wel mag de langstlevende partner de kosten nog aftrekken. Ook mag men de kosten van het overlijden van een kind aftrekken.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder